- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clasament oficial. Pe ce loc se află România la consumul de vin. Un român bea peste 24 de litri pe an

03 Mar, 20:38 • Bumbeneci Diana
Un român consumă, în medie, 2 litri de vin pe lună. Așa cum era de așteptat, campioni sunt portughezii cu mai bine de patru litri, urmaţi îndeaproape de francezi şi italieni. Iată pe ce loc se situează țara noastră.
Clasament oficial. Pe ce loc se află România la consumul de vin. Un român bea peste 24 de litri pe an

Vinul continuă să fie printre băuturile preferate ale românilor însă, cu toate acestea, țara noastră se află abia la jumătatea clasamentului statelor europene, atunci când se realizează clasamentul legat de această băutură alcoolică. Potrivit ultimelor studii, un român bea, în medie, 24,6 litri de vin pe an, adică puţin peste 2 litri pe lună. Datele au fost publicate de reprezentanții Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), anunță ZF.

Pe ce loc se află România la consumul de vin

În calcul sunt luate datele colectate legate de con­sumul persoanelor de peste 15 ani. Această valoare poziţionează pia­ţa locală undeva la jumătatea cla­samentului mondial, alături de multe ţări europene, precum Germania, Cehia, Marea Britanie şi Ungaria, dar departe de vârf. Podiumul băuto­rilor este ocupat de portu­ghezi, francezi şi italieni, în această ordine.

Ai mai putea citi și: Nu consumați aceste chipsuri! ANSVSA anunță retragerea unui sortiment deoarece conțin substanțe provocatoare de cancer

Clasament consum vin
Clasament consum vin

Un lucru ușor de observat este faptul că cele trei ţări sunt nu doar mari consumatoare, ci şi mari producă­toa­re de această băutură. Cu toate acestea însă, când vine vorba de producţie lucrurile se schimbă radical, asta deoarece podiumul nu mai arată la fel. Spania ocupă locul I, iar Portugalia se clasează în primele 15.

Şi România este unul dintre cei mai mari producători din lume (locul 13 conform datelor pe 2021, cele mai recente oficiale). Conform informațiilor prezentate de sursa citată, toată producţia (circa 95%) este băută intern. În alte ţări, precum Franţa, spre exemplu, vinul este brand de ţară şi ajunge în toată lumea, în pofida apetitului localnicilor pentru licoarea lui Bacchus.

Ai mai putea citi: Urmează zile cu 20 de grade Celsius. Iată când se încălzește vremea în Româniafacebook sharing button

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult