- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clasamentul județelor cu cele mai mari salarii din România. Iată unde poți avea un trai de viață mai mult decât modest!

01 Nov, 17:32 • Oprea Alina
S-a efectuat un clasament care denotă județele cu cele mai mari salarii din România. București este urmat de județele Timiș și Cluj, iar de cealaltă parte a clasamentului se află juețele precum Vâlcea, Ialomița și Gorj!
Clasamentul județelor cu cele mai mari salarii din România. Iată unde poți avea un trai de viață mai mult decât modest!

ANul acesta a fost un succes pentru companiile care și-au extins echipele, mai ales din punct de vedere al salariilor. Au fost aproape 315.000 de joburi noi postate pe eJobs, una dintre cele mai mari și populare platforme pentru joburi din România. Totuși, ritmul majorării salariale de anul trecut nu a mai fost replicat. Asta după ce, în 2022, au fost înregistrate creșteri salariale de 10% – 15% în aproape toate domeniile de activitate.

„Peste 300.000 de joburi noi, postate într-un an care nu a fost tocmai cel mai liniștit din punct de vedere economic, nu înseamnă puțin, chiar dacă, în comparație cu anul trecut, se observă o ușoară scădere. Numărul de aplicări, în schimb, a crescut cu 10%, ajungând până la aproape 9 milioane din ianuarie și până acum. Pe un fond atât de dinamic, angajatorii nu s-au mai văzut nevoiți să crească salariile la nivel general.”, comunică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, potrivit gandul.ro.

Te-ar putea interesa și: Salarii 2024. Cum vor fi acordate sporurile potrivit noii Legi a Salarizării. În ce situații își pierd bugetarii aceste privilegii, cine primește sporuri de 30%

Județele cu cele mai mai salarii
Județele cu cele mai mai salarii

Unde sunt cele mai mari salarii?

Potrivit datelor comunicate de Salario, județele care au cele mai mari salarii au fost București, cu o medie salariată netă de 5.000 de lei, Timiș. cu 4.700 de lei, Cluj, cu 4.500 de lei, iar Ilfov, Iași, Brașov și Sibiu cu 4.000 de lei.

Județe precum Bihor (3.950 de lei), Prahova (3.800 de lei), Argeș (3.800 de lei) sau Alba (3.800 de lei) sunt cele care nu depășesc pragul de 3.500 de lei.

Județele cu cele mai mici salarii

De cealalta parte a clasamentului, se află județe precum Vâlcea, Ialomița sau Gorj, care au o medie salarială netă de 3.200 de lei pe lună sau Caraș-Severin și Vaslui, unde media salarială netă este de 3.100 de lei.

„Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu mai vedem niciun județ cu o medie salarială mai mică de 3.000 de lei pe lună, chiar dacă sunt și zone în care majoritatea candidaților se califică pentru joburi entry level, care au, implicit, și salarii mai mici.”, a adăugat Roxana Drăghici, potrivit sursei citate.

Domeniile cu cele mai mari salarii

Dincolo de distribuția salarială pe județe, când vine vorba despre domeniile care oferă cele mai mari salarii, pe primul loc continuă să se afle IT-ul, cu o medie salarială netă de 6.500 de lei pe lună.

Cei care lucrează în domeniul de project management ocupă a doua poziție, cu o medie salarială de 6.000 de lei, după cum arată datele Salario. Angajații din construcții și instalații câștigă, în medie, 5.000 de lei pe lună. Tot aceeași este media și pentru cei din audit / consultață și petrol / gaze. În inginerie media este 4.800 de lei, net, în telecom 4.400, iar în banking 4.000 de lei.

„În toate domeniile de activitate așteptările salariale ale angajaților depășesc salariile încasate în realitate cu aproximativ 25% – 30%. Cea mai mare discrepanță însă o vedem în industria naval / aeronautică – 4.500 de lei, media reală vs. 6.500 de lei, așteptările candidaților, respectiv o diferență de 44%; agricultură (43%), unde salariul mediu net este de 4.200 de lei, dar așteptările candidaților urcă la 6.000 și pentru funcțiile publice (43%): 4.200 de lei vs. 6.000.”, a explicat Roxana DRăghici, conform sursei citate.

Te-ar putea interesa și: Ce salarii sunt la Dedeman, pe final de 2023. Veniturile pe care le încasează managerii, dar și casierii sunt incredibile