- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CNPP, mesaj pentru 5 milioane de pensionari. Urmează marea schimbare!

14 Mar, 20:21 • Bumbeneci Diana
Decizia de pensionare se schimbă pentru români. Simona Bucura Oprescu face un anunț pentru cinci milioane de pensionari.
CNPP, mesaj pentru 5 milioane de pensionari. Urmează marea schimbare!

Aproape cinci milioane de pensionari sunt așteptați să primească notificarea privind decizia de pensionare, în august. În acest sens, pensionarii știu foarte puține despre acest document și utilitatea sa, conform Casei Naționale de Pensii.

CNPP, anunț pentru pensionari

Potrivit informațiilor transmise de Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, cetățenii români urmează să primească în curând deciziile de pensionare. Mai exact, ministrul a clarificat faptul că pensiile tuturor seniorilor vor fi recalculate până în septembrie. În același timp, acest proces nu îi va pune pe drumuri, totul va fi gestionat de Casele Teritoriale de Pensii.

„Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor – septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dumnealor va fi recalculată. Da, dragii noștri! Fiecare pensie va fi recalculată.

Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Conform informațiilor transmise de minister, se estimează că românii vor începe să primească deciziile privind recalcularea pensiilor începând cu luna mai a anului 2024, urmând ca acestea să fie distribuite până la sfârșitul lunii august.

bani pensionari
bani pensionari

După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 – reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a declarat Ministrul Muncii.

Ce este decizia de pensionare

„Estimăm ca în luna august să emitem deja deciziile de pensionare pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari. Poate putem să le emitem chiar mai devreme, depinde cum merg colegii care realizează softul și cum reușesc acest proces de recalculare, în funcție de dosarele pe care noi deja le furnizăm.
În luna august emitem deciziile, iar în luna septembrie pur și simplu tipărim taloanele cu pensiile recalculate. (…)
O decizie de pensionare este o decizie pe care o primește fiecare pensionar în mod regulat și unde se vede foarte clar totalul de puncte, valoarea punctului de referință, stagiul de cotizare. Acestea sunt valori uzuale cu care noi lucrăm frecvent în activitatea noastră de zi cu zi”, potrivit președintelui CNPP.

Vezi și: Iarna revine în România. ANM anunţă când vom scăpa de ploi și ninsori

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult