- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

COD ROȘU de avalanșă în România. ANM anunță zonele periculoase

23 Jan, 09:01 • Bumbeneci Diana
Cod Roșu emis de ANM. Cele mai afectate zone din cauza căderilor de zăpadă.
COD ROȘU de avalanșă în România. ANM anunță zonele periculoase

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, până miercuri seară inclusiv, o avertizare de cod Roșu de avalanșe. Alertele meteo sunt valabile în munții Făgăraș, Bucegi, Rodnei și Călimani-Bistriței.

Cod Roșu de avalanșă

Conform meteorologilor de la ANM, până miercuri la ora 20:00, în Bucegi și Făgărași, la altitudini de peste 1.800 de metri, există riscul de avalanșe produse din cauza stratului mai instabil de zăpadă, chiar dacă nu are grosimi importante pe decât pe anumite pante.

Meteorologii au mai anunțat că se vor putea declanșa avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul fiind însemnat. La altitudini de sub 1.800 de metri, există un risc moderat de producere a unor avalanșe, pe fondul depunerii unui nou strat de zăpadă pe pantele mai închinate și cu acumulări mai importante.

cod roșu de avalanșă
cod roșu de avalanșă

La fel se va întâmpla și în Munții Rodnei și Călimani-Bistriței, unde la peste 1.800 de metri, pe pantele suficient de închinate, vor exista condițiile necesare pentru alunecarea stratului nou depus din partea superioară și de declanșare a unor avalanșe de dimensiuni medii.

Cel mai mare strat de zăpadă era înregistrat luni la VF. Călimani (114 cm), urmat de Bâlea Lac (86 cm) şi Vf. Omu (79 cm).

Furtuna Isha provoacă probleme în România

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că furtuna Isha va aduce efecte vizibile și în România, în special în zonele montane, unde vom exista ninsori și vânt extrem de puternic

„Vom avea predominant ninsori, dar și în zona montană înaltă, în toate masivele, unde, dacă la început vorbim de ninsori, la mijlocul acestei săptămâni, după episodul de ger, pentru că temperaturile vor mai crește, nu simțitor, dar vor deveni în general pozitive ziua, și chiar și minimele, pe parcursul nopților, vor mai crește, aceste ninsori, care la început vor predomina în regiunile intracarpatice și în zonele de munte, vor traversa și partea de sud-est și est a României”, a explicat directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Ai mai putea citi: Meteo 23 ianuarie – 19 februarie. ANM anunță schimbări majore de vreme în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult