- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Cod rutier 2023. Neplata amenzilor în 60 de zile poate atrage suspendarea permisului

28 Mar, 12:22 • Dobran Viorel
Cod rutier 2023. Potrivit unui proiect de lege inițiat de reprezentanții puterii, va fi stabilit un termen limită de 60 de zile pentru plata unei amenzi de circulație. În cazul neachitării la termen, se va suspenda dreptul de a conduce până în momentul plății.
Cod rutier 2023. Neplata amenzilor în 60 de zile poate atrage suspendarea permisului

Cod rutier 2023.

 Șoferii care nu își achită amenzile în termen de 60 de zile riscă să rămână fără permis. Concret, un proiect de lege depus deja la Senat prevede ca șoferii care nu îşi achită amenzile să aibă permisul suspendat până la plata lor.

În prezent, atunci când primești o amendă de circulație, poți plăti jumătate din cuantum în termen de 15 zile de la data comunicării procesului verbal. Însă, legislația actuală prevede că neatacarea procesului verbal în termen de 15 zile de la comunicare, precum și a hotărârii judecătorești prin care s-a soluționat contestarea amenzii, constituie doar titluri executorii.

Cod Rutier martie 2023. S-a schimbat legea! Ce reguli trebuie să respecți conform noilor modificări

Inițiativa legislativă a fost înregistrată şi în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru dezbatere. Camera Deputaţilor este decizională pentru adoptarea acestui noi proiect legislativ.

Cod rutier 2023. Proiectul de lege, care vine să modifice Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificările şi completările ulterioare (Codul Rutier), arată că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere.

„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

Cod rutier 2023. Semnul rutier care produce confuzie tuturor șoferilor. Poți rămâne oricând fără permis din cauza lui

Cod rutier 2023. Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.

Cod rutier 2023.

Concret, prin această modificare legislativă, şoferii români care primesc amenzi vor fi obligaţi să îşi achite amenzile în decurs de 60 de zile, altfel vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.

Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie adoptată în ambele camere ale Parlamentului și promulgată de șeful statului.

Cod rutier 2023. Acte necesare pentru preschimbare permis auto în 2023

În 2023, taxa pentru preschimbare permis auto este în valoare de 89 de lei. Această taxă nu se mai plăteşte la ghişeu, odata cu depunerea documentelor, ci poate fi achitata online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

Taxa pentru schimbarea permisului auto în 2023 poate fi achitata şi prin OP în contul BCR, CEC Bank şi în reţeaua de staţii SelfPay.

Pentru schimbarea permisului auto în 2023, şoferii trebuie să întocmească un dosar care să conțină următoarele acte:

  • cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată
  • buletin sau carte de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în original
  • fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
  • în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;