- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier 2024. Motocicliștii ar putea scăpa de obligația de a avea trusă medicală, triunghi reflectorizant și extinctor

23 Nov, 12:16 • Bocioacă Bianca
Codul rutier urmează să fie modificat, conform unui proiect de lege adoptat de senatori și care, recent, a primit un raport favorabil la forul decizional, respectiv la Camera Deputaților. Românii care folosesc mopede, scutere, sau motociclete ar putea să nu mai fie obligați să aibă la ei trusă medicală, triunghiuri relflectorizante și stingător.
Codul Rutier 2024. Motocicliștii ar putea scăpa de obligația de a avea trusă medicală, triunghi reflectorizant și extinctor

Modificări importante în Codul rutier. Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat și care a primit un raport favorabil în Camera Deputaților, for decizional în acest caz, cei ce folosesc mopede, scutere sau motociclete nu vor mai fi obligați, așa cum e în prezent, să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, scrie avocatnet.ro.

Citește și: Se schimbă din nou Codul Rutier! Atenție șoferi: modificări privind valabilitatea permisului de conducere

Codul rutier urmează să fie modificat în favoarea motocicliștilor

În viitor, motocicliștii vor risca mai puține sancțiuni, dacă proiectul de lege care ba ajunge în curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare, și care vizează modificarea Codului rutier (OUG 195/2002) va ajunge să se aplice.

Este vorba despre eliminarea unei obligații pe care o au acum conducătorii  de mopede, scutere sau motociclete. După ce proiectul va intra în vigoare, motocicliștii nu vor mai trebui să aibă la ei trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și un stingător.

Excepția de va aplica, potrivit proiectului, în cazul vehiculelor din categoriile AM, A1, A2 și A. Categoria AM este cea a mopedelor a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h, categoria A1 – motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW, categoria A2 – motociclete cu puterea maximă de 35 kW și categoria A – motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.

Citește și: Codul Rutier se schimbă! Țoți șoferii, pietonii și bicicliștii trebuie să știe asta!

La momentul actual, Codul rutier nu face distincție între vehiculele rutiere, obligându-i pe toți conducătorii să dețină, pentru fiecare vehicul, trusă medicală, triunghiuri și stingător.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, scrie acum în Codul rutier, potrivit sursei citate.

Propunerea este motivată prin faptul că spațiul de depozitare disponibil în cazul mopedelor, scuterelor sau motocicletelor este foarte mic, iar trusa, triunghiurile și extinctorul nu încap.

Potrivit normelor în vigoare, amenzile pentru conducerea unui vehicul care nu este dotat cu cele mai amintite mai sus sunt cuprinse între 580 și 725 de lei.

Proiectul de lege se va aplica doar după ce va fi adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.