- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier vine cu noi modificări! În ce condiții se poate încălca linia continuă?

06 Apr, 18:00 • Constantin Cristina
Codul Rutier vine cu noi modificări, și anume, că este permisă depășirea pe linie continuă, însă doar în anumite condiții. Care sunt momentele în care șoferii vor putea face acest lucru?
Codul Rutier vine cu noi modificări! În ce condiții se poate încălca linia continuă?

Codul Rutier va avea în curând o nouă modificare în ceea ce privește linia continuă. Până acum, șoferii nu aveau voie să încalce linia continuă în niciun fel de condiții, însă acum, mai mulți deputați PSD au depus la Parlament un proiect care presupune permiterea și nesancționarea, doar în anumite condiții, a manevrei de depășire pe linia continuă a „obstacolelor de orice natură oprite, staţionate sau care se deplasează cu o viteză mai mică de 30 km/h”, a transmis Agerpres.

Citește și: Avertizări pentru șoferi! Schimbări majore ale Codului Rutier. Ce vor fi obligați să respecte conducătorii de autovehicule

Codul Rutier: În ce condiții se poate încălca linia continuă

36 de deputați PSD au dat un vot pozitiv propunerii legislative, art. 45 din ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”, prevede proiectul.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător, prin hotărâre, regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, mai prevede actul normativ.

„Prevederile OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi cele ale Regulamentului 4/2006 de aplicare a Ordonanţei generează în practică multiple probleme, astfel că, deşi scopul actului normativ se subsumează ideii de siguranţă, fluenţă şi normalitate în traficul rutier, în practică survin blocaje a căror justă soluţionare a impus şi impune modificări legislative.

O astfel de situaţie este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlneşte pe sensul său de mers un obstacol oprit, staţionat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depăşirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau dublu care delimitează sensul opus, autovehiculul circulând, chiar şi parţial, pe sensul opus. În această speţă, conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea”, precizează, în expunerea de motive a proiectului, deputatul PSD Mihai Weber, în numele iniţiatorilor.

Codul Rutier
Codul Rutier

Acesta adaugă faptul că, „mai mult, cadrul normativ în vigoare nu îndepărtează natura perturbatoare a obstacolului, ci îngreunează fluiditatea traficului rutier, cauzând creşterea gradului de disconfort al conducătorului, dar şi o viteză medie comercială care are un impact negativ asupra activităţii operatorilor şi marilor transportatori”.

„De aceea, iniţiativa propune permiterea şi nesancţionarea manevrei autovehiculelor de depăşire care presupune trecerea peste axa care separă sensurile de circulaţie pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, sancţionate sau care se deplasează cu viteza de maxim 30 km/h – de exemplu: un copac căzut pe drum, un autovehicul avariat care ocupă o parte din carosabil, vehicule cu tracţiune animale, animale, biciclişti – în măsura în care sunt respectate condiţiile necesare pentru asigurarea siguranţei în trafic, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”, se mai menţionează în document.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Vezi și: Noi modificări în Codul Rutier. Șoferii care nu respectă regulile riscă să rămână fără permis de conducere pentru 6 luni