- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comerțul cu amănuntul, în ascensiune! Volumul cifrei de afaceri a înregistrat creșteri în anul 2023!

08 Nov, 13:13 • Oprea Alina
Anul acesta, volumul comerțului cu amănuntul a crescut. Au fost înregistrate creșteri suprinzătoare ale acestuia în primele nouă luni ale acestui an, însă cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete!
Comerțul cu amănuntul, în ascensiune! Volumul cifrei de afaceri a înregistrat creșteri în anul 2023!

Primele nouă luni au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete. Cifra de afaceri a crescut atât ca serie brută cu 2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonialitate cu 2,2%, acestea fiind datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

„Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în perioada 1.I-30.IX.2023, comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2022, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 2%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+3,5%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,4%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,1%.”, arată datele INS, potrivit profitul.ro.

Conform celor furnizate de către News.ro, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amînuntul, serie ajusttaă în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonialitate, în perioada 1.1. – 30.9.2023, comparativ cu 1.1. – 30.9.2022, a înregistrat o creștere cu 2,2%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+3,7%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,1%).

Comerțul cu amănuntul al carburanților din magazinele de specialitate au scăzut cu 2,2%.

Volumul comerțului cu amănuntul a crescut!

Ai putea fi interesat și de: Comerțul de mașini electrice și hibrid a crescut în ultimii ani. În 2022, 42% din numărul total de automobile importate erau electrice sau hibride

Volumul comerțului cu amănuntul, creșteri în anul 2023!

În primul rând, din punct de vedere al comparației dintre luna septembrie a anului 2023 și luna august a aceluiași an, se denotă o diferență de scădere. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 4,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-8,9%), vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-7,3%) și la vânzările de produse nealimentare (-0,2%).

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut, pe ansamblu, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 0,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-2,4%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-0,8%).

Din punct de vedere al proudselor nealimentare, volumul cifrei de afaceri a crescut cu 0,5%.

Comparativ, înre septembrie anul 2022 și septembrie 2023, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 0,9%, ca urmare a scăderii înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-9,3%). Creșteri au înregistrat vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+2,9%) și vânzările de produse nealimentare (+0,8%).

Ai putea fi interesat și de: Industria prelucrătoare și servicii: numărul de salariați scade, iar prețurile în construcții și comerț cu amănuntul cresc