- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Industria prelucrătoare și servicii: numărul de salariați scade, iar prețurile în construcții și comerț cu amănuntul cresc

27 Oct, 15:17 • Oprea Alina
Ultimele date comunicate de Institutul Național de Statistică arată că managerii români estimează creșterea prețurilor în construcții și comerț!
Industria prelucrătoare și servicii: numărul de salariați scade, iar prețurile în construcții și comerț cu amănuntul cresc

Precum managerii au comunicat, va fi o relativă stabilitate în activitatea industriei construcției și comerț, ceea ce înseamnă că se va înregistra o scădere a salariaților, dar o creștere a prețurilor. Aceste date au fost date în urma anchetei efectuate de Institutul Național de Statistică și face referire la perioada octombrie – decembrie.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, iar soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă, potrivit Economedia.ro.

Citește mai multe despre: Investiții pe bandă rulantă pentru Sectorul 4! Daniel Băluță face achiziții de mobilier în valoare de 1,7 miliarde lei pentru instituțiile subordonate Primăriei Sectorului 4!

Comerțul cu ridicata este în creștere
Comerțul cu ridicata este în creștere

Creșterea prețurilor în construcții și comerț!

S-au făcut premoniții pentru următoarele trei luni din partea managerilor din industria prelucrătoare în cadrul unei anchete de conjunctură din luna octombrie a anului curent. Din aceasta a rezultat o stabilitate relativă a volumului producției (sold conjunctural +4%). În ceea ce privește numărul de salariați, s-a înregistrat o relativă stabilitate, soldul conjunctual fiind de -2%, iar prețurile din acest context se vor afla într-o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Activitatea comerțului prezintă anumite date similare pentru ceea ce s-a estimat în luna octombrie a anului curent. Pentru următoarele trei luni s-a înregistrat o scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -11%). Din punct de vedere al salariaților, numărul acesta va fi moderat scăzut (sold conjunctural -6%). Prețurile din contextul construcțiilor preconizează o creștere (sold conjunctural +31 %).

Au fost efectuate analize și aspra comerțului cu amănuntul, iar în contextul acestuia s-a estimat pentru următoarele trei luni că va fi o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +13%). Ceea ce s-a estimat a fi spre un avantaj al acestei activități, volumul comenzilor adresate frunziorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va fi în creștere moderată (sold conjunctural +13%). În carul acestei acivități, numărul de anagjați va fi într-o creștere moderată (sold conjunctural +18%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%). Servicii Conform estimărilor din luna octombrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +12%), potrivit celor comunicate de sursa citată.

Citește mai multe despre: România are rezerve pline de gaze naturale, însă oamenii încă se încălzesc cu lemne în clădiri prost izolate termic!