- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Companiile din România care oferă 4 zile de lucru pe săptămână. Ideale pentru un weekend prelungit

04 Apr, 18:29 • Constantin Cristina
Noul proiect de lege care prevede săptămâna de lucru de patru zile a cucerit foarte multe țări din Occident, dar în România rămâne o noutate pe piața muncii.
Companiile din România care oferă 4 zile de lucru pe săptămână. Ideale pentru un weekend prelungit

Planul care presupune săptămâna de lucru de 4 zile, iar o zi se va adăuga la weekend, cu greu abia a fost adoptată de câteva companii din România, pe când în alte state deja experimentează săptămâna la lucru cu 4 zile, a informat wall-street.ro.

Citește și: Săptămâna de lucru de 4 zile, un real succes în Marea Britanie. Tot mai multe companii au ales să lase vinerea liberă

4 din 10 companii au abordat săptămâna de lucru de 4 zile

Marea Britanie, Belgia, Islanda și Noua Zeelandă au adoptat rapid acest plan. Din Noua Zeelandă provin doi dintre cei mai importanți promoteri ai acestui stil de lucru. Astfel, după ce mai multe țări străine au adoptat cu ușurință acest proiect, România a importat cu succes în legislație săptămâna de lucru de 4 zile, dar din păcate tot mai puține companii refuză să pună în practică.

companii cu săptămâna de lucru de 4 zile
companii cu săptămâna de lucru de 4 zile

Potrivit prevederilor din Codul Muncii, se permite împărțirea activității pe durata celor 4 zile de muncă, în loc de 5 zile, însă rămâne la latitudinea fiecărei companii dacă vor să reducă numărul de zile lucrate sau nu.

„Săptămâna de lucru de 4 zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate.”, Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

BestJobs a realizat un sondaj privind această temă și s-a observat faptul că doar 4 din 10 companii ar fi de acord cu săptămâna de lucru de 4 zile, deși 80% din angajatori preferă să lucreze 4 zile, chiar și cu 10 ore pe zi. 35% din angajați afirmă faptul că după o perioadă mai lungă de timp, s-ar putea ajunge la extenuare din cauza orelor adăugate în plus.

Companiile care au adoptat cu ușurință acest proiect sunt cele din zona IT și tehnologie, banking, financiar/contabilitate sau marketing. Reprezentanții organizațiilor spun că ziua liberă ar putea varia, astfel să nu afecteze clienții dacă este bătută în cuie o singură zi liberă.

De asemenea, OMV, Rompetrol oferă o formă a acestui program, iar ziua de vineri nu este complet liberă, însă se lucrează cu un program scurt. Și ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group implementat săptămâna de lucru de 4 zile, cu 10 ore pe zi, conform legislației în vigoare.

Înainte de a practica săptămâna de lucru de 4 zile, ING Hubs România a monitorizat indicatorii pentru productivitate, viteza de răspuns în cazul incidentelor, moralul angajaților și randamentul lor.

„Sunt multe companii care oferă un grad mai mare de flexibilitate al programului, al orelor de lucru și locației de unde se lucrează. Totuși, implementarea săptămânii de 4 zile rămâne momentan la nivel de discuție, fiind alegerea angajatorilor dacă adoptă sau nu o astfel de măsură. Este necesară o analiză atentă a impactului pe care pe care l-ar putea avea ca resurse, productivitate și costuri”, a explicat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

În România, săptămâna de lucru de 4 zile ar putea fi o soluție bună pentru atragerea și retenția de personal, având în vedere deficitul masiv de candidați, dar și mobilitatea crescută și dorința angajaților de a avea mai mult echilibru personal-profesional, mai spune Ana Vișian. „În plus, rezultatele companiilor care au testat deja programul indică menținerea sau chiar creșterea productivității, deci putem rămâne optimiști”, a mai completat ea.

Alte articole: Se modifică Codul Muncii: Părintele dintr-o familie monoparentală nu poate fi obligat să facă ture de noapte. MIPE anunţă 450 de milioane de euro pentru familii