- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Concediu de creștere a copilului va putea fi prelungit cu cel mult un an. Cine va avea dreptul să facă acest lucru

22 Nov, 10:49 • Andrei Alina
Părinții copiilor născuți prematur își vor putea prelungi concediul de creștere. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege care a primit raport favorabil la Camera Deputaților și care urmează să intre la vot. Dacă va fi aprobat, concediul de creștere a copilului va putea fi prelungit cu cel mult un an, respectiv până ce copilul împlinește trei ani.
Concediu de creștere a copilului va putea fi prelungit cu cel mult un an. Cine va avea dreptul să facă acest lucru
Concediu de creștere a copilului va putea fi prelungit cu cel mult un an. Un proiectul legislativ propune aprobarea OUG 164/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, conform avocatnet.ro.

Modificarea îi vizează pe părinții copiilor născuți prematur. Mai precis, în proiect scrie că “în situaţia copilului născut prematur, perioada concediului pentru creşterea copilului (…) se poate majora, la cerere, cu maximum 12 luni, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”.

Prin copil născut prematur se înțelege, potrivit proiectului, copilul care se naște înainte de începerea săptămânii de sarcină cu numărul 37.

Citește și: Primele victime ale noului pachet fiscal. Sute de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia rămân fără tichetele de concediu, pentru că au salariile prea mari

 

Cum vor fi plătiți părinții copiilor născuți prematur care cer prelungirea concediului de crestere a copilului

“În această situație, indemnizația pentru creșterea copilului, precum și stimulentul de inserție (…) se acordă similar drepturilor de care beneficiază persoana al cărei copil nu este încadrat în grad de handicap, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”, se mai arată în proiect.

Citește și: Ce se întâmplă cu zilele de concediu restante în cazul salariaților cu medical prelungit. În ce condiții primești bani pe ele

Pentru a beneficia de aceste prevederi, după aprobarea lor, părinții trebuie să depună în termen de 30 de zile o cerere pentru prelungirea concediului de creștere alături de alte acte care să dovedească nasterea prematură.