- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Concediul de odihnă neluat în 2022 se recuperează. Cererea trebuie depusă cu 60 de zile înainte

31 Oct, 18:59 • Cornel Ghimeșan
Mai aveţi zile din concediul de odihnă de anul trecut şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată.
Concediul de odihnă neluat în 2022 se recuperează. Cererea trebuie depusă cu 60 de zile înainte

Puțină lume știe, dar Codul Muncii stabilește foarte clar, că angajații pot depune cerere pentru concediul de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia

Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.

Trei zile libere în plus pentru angajații de la stat, se face punte pentru minivacanţe

În anul 2023, angajații de la stat ar putea avea parte de trei zile libere în plus față de cele 15 zile libere oferite de stat cu ocazia sărbătorilor legale. Guvernul își propune să lege de weekend anumite zile libere, astfel încât românii să aibă parte de minivacanțe și să se bucure de mai mult timp liber.

Românii ar putea petrece concediul de odihnă în ţară

Potrivit proiectului de HG pus în dezbatere publică, se dorește ca în anul 2023 să se facă „punți” cu Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și Adormirea Maicii Domnului. Toate cele trei sărbători pică în apropierea weekendului, motiv pentru care autoritățile au considerat că se pot face „punți”, astfel încât să se organizeze 3 minivacanțe, potrivit avocatnet.ro.

Mai exact, Ziua Unirii Principatelor Române pică pe 24 ianuarie, într-o zi de marți, iar în proiectul de lege este trecut ca și ziua de 23 ianuarie să fie liberă.

Citeşte şi

Mugur Isărescu face investiții păguboase. Guvernatorul BNR a pierdut din investiția în titluri de stat din 2021

În 2023, Ziua Copilului pică joia, iar ziua de 2 iunie ar putea fi liberă, iar Adormirea Maicii Domnului cade marțea, ceea ce înseamnă că românii ar putea avea liber și pe 14 august. Astfel, cele trei zile libere în plus de care ar putea beneficia angajații de la stat sunt 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Autoritățile au precizat că dacă se vor acorda, aceste zile libere vor fi recuperate ulterior, fiind menționate și datele când se va întâmpla acest lucru: 28 februarie, 30 iunie și 31 august 2023.

Mai multe detalii despre subiect în articolul următor de pe Daily Business:

Mai multe zile libere pentru bugetari decât pentru angajații din privat. De câte zile vor beneficia în plus cei care lucrează la buget

Peisaje de vis pentru românii care îşi petrec concediul de odihnă în România:

15 zile libere în plus faţă de concediul de odihnă în 2023

În 2023, românii beneficiază de 15 zile libere legale. Dintre acestea, 12 pică în cursul săptămânii și doar 3 în weekend. Iată care sunt zile libere oferite de stat:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult