- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consiliul Concurenței: 78% dintre revânzătorii de lapte sunt de acord să reducă prețurile de la raft. „Cred că în următoarele zile vom vedea o reașezare a prețurilor”

03 May, 22:58 • Lupu Alexandra
Vești de ultimă oră! Revânzării de lapte sunt de acord să reducă prețurile de la raft. Iată când se vor resimți schimbările.
Consiliul Concurenței: 78% dintre revânzătorii de lapte sunt de acord să reducă prețurile de la raft. „Cred că în următoarele zile vom vedea o reașezare a prețurilor”

Primele informații relatate de stiripesurse.ro arată că 18 dintre cei 23 de procesatori sunt de acord cu obiectivul. Mai mult decât atât, aceștia au inițiat deja renegocierea contractelor cu comercianții, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Revânzătorii sunt de acord să scadă prețul laptelui

Consiliul Concurenței a relatat pe parcursul zilei de astăzi că 18 dintre cei 23 de procesatori sunt de acord să reducă prețul de la raft al laptelui. Concret, acest lucru înseamnă că 78% dintre revânzători au de gând să ia măsuri în această direcție, iar ultimele informații arată că au început deja renegocierile cu comercianții.

Președintele Consiliului Concurenței a precizat că este un pas important că, încă din prima zi, revânzătorii de lapte au fost de acord cu măsura prezentată. Mai mult decât atât, Bogdan Chirițoiu a menționat că se așteaptă ca în următoarele zile să crească numărul de procesatori care vor adopta reducerea prețurilor.

„Este un pas important faptul că, încă din prima zi, au confirmat participarea la acord, alături de toate rețelele comerciale, 78% dintre procesatori și sunt convins că, în zilele următoare, numărul acestora va crește” , a declarat Bogdan Chirițoiu.

Vezi și: O nouă problemă cu importurile din Ucraina. Mierea ucraineană ajunge în România la prețuri extrem de mici. Reacția apicultorilor „Ne împiedică pe noi să vindem mierea naturală”

Președintele Consiliului Concurenței a afirmat că, după primele două zile de la intrarea în vigoare a acordului, există deja reduceri în magazine la nivelul prețului laptelui românesc. Chirițoiu a menționat că vor exista situații în care reducerile vor fi mai mici, pentru că totul depinde de renegocierea dintre revânzători și comercianți. Președintele s-a arătat încrezător, menționând că, în următoarele zile, românii vor vedea costuri mult mai așezate la raft.

Lapte
Lapte

„Faptul că este un acord voluntar oferă mai multă flexibilitate pentru a ține cont de situația specifică a fiecărei companii, astfel încât retailerii și procesatorii să poată aplica și reduceri mai mari de 20%, așa cum am văzut că există în unele rețele pentru anumite mărci de lapte. Cred că în următoarele zile, vom vedea o reașezare a prețurilor, pe măsură ce se finalizează renegocierea contractelor, se epuizează stocurile existente”, spune președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu a adăugat că trebuie să ținem cont de faptul că, dacă un anumit sortiment era deja la promoție, prețul nu va mai suferi nicio altă reducere. Acordul voluntar între retaileri și procesatori a fost convenit la întâlnirea susținută cu Nicolae Ciucă, premierul României, acolo unde au participat reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară și nu numai.

Reducerea de cel puțin 20% la prețurile de la raft pentru laptele de proveniență românească se va împărți între retaileri și procesatori (minimum 10% fiecare). Consiliul Concurenței s-a implicat în implementarea acestui acord și îndrumă companiile să participe.

Citește și: Locuitorii din Capitală se declară afectați de creșterea prețurilor pentru produsele alimentare. Sondaj CURS: 90% dintre bucureșteni se așteaptă ca majorările să continue