- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă problemă cu importurile din Ucraina. Mierea ucraineană ajunge în România la prețuri extrem de mici. Reacția apicultorilor „Ne împiedică pe noi să vindem mierea naturală”

03 May, 09:10 • Constantin Cristina
După fermieri, urmează apicultorii! Mierea din Ucraina ajunge în România la prețuri mai mici cu peste 40% față de mierea noastră. Apicultorii spun că nu este sănătoasă.
O nouă problemă cu importurile din Ucraina. Mierea ucraineană ajunge în România la prețuri extrem de mici. Reacția apicultorilor „Ne împiedică pe noi să vindem mierea naturală”

O nouă problemă cu importurile din Ucraina. După cereale a urmat mierea. Produsul ajunge la noi în România la prețuri extrem de mici și este de o calitate îndoielnică, a relatat observatornews.ro.

Apicultorii spun că mierea ucraineană se vinde cu 40% mai puțin decât mierea produsă la noi, iar cea străină ar fi un amestec din mai multe state, inclusiv din China.

Citește și: Ungaria aduce o propunere importantă pe masa Comisiei Europene! Țara cere ca importurile ucrainene de grâu să rămână interzise până la finalul anului

Mierea ucraineană ajunge în România la prețuri extrem de mici

Crescătorii de albine sunt afectați de aceste importuri, mai ales că deja mierea a acaparat piața românească, deoarece lumea este atrasă de prețurile mici pentru a face economie.

Se apropie prima recoltă de miere din acest an, iar cei mai mulți dintre apicultori încearcă să-și vândă marfa direct la poarta fermei, din cauză că nu ajung în marile magazine și așa sufocante de produsele din import.

Ucraina produce peste 70.000 de tone de miere, iar peste jumătate din cantitatea totală o exportă, mai ales în România.

„Nu există un import controlat, în sensul în care să ştim că intră o mie de tone, 1.500. Intră la liber, cât se poate intra. Mierea vine la nişte preţuri de dumping, foarte scăzute. Producerea unui kilogram de miere, undeva la 2,3 – 2,4 euro, de la ei intră la 1,3-1,5”, a spus Ioana Fetea, Asociația Crescătorilor de Albine

„Am cumpărat din supermarket acest borcan cu miere. O miere din import, din UE şi din afara UE. Am dat pe acest borcan 14 lei. Asta în timp ce mierea românească, un astfel de borcan, la acelaşi gramaj, tot de tei, costă 20 de lei. Aşadar o diferenţă de peste 40 de procente între cele două preţuri”, a detaliat reporterul Observator.

mierea, Ucraina
mierea, Ucraina

„Ne împiedică pe noi să vindem mierea naturală, pentru că omul vede o miere ieftină şi este tentat să o cumpere, făcând economii”, a dezvăluit Anita Barbu, reprezentant magazin.

Apicultorii români cer și ei un sprijin financiar de la Comisia Europeană, pentru a-și acoperi pierderile.

„A pătruns miere din Ucraina. Ucraina e cel mai mare producător de floarea-soarelui din lume. Floarea soarelui la ei e tratată cu pesticide care sunt interzise în UE. Şi aceste reziduuri de pesticide se regăsesc şi în miere”, a declarat Ion Cioroianu, Asociația Fermierilor din România.

Autoritățile spun că monitorizează mierea venită din Ucraina, iar inspectorii au pornit mai multe controale.

„Au fost prelevate inclusiv de la importatori, în urma controlului desfăşurat. Au existat suspiciuni generate de nivelul olfactiv sau gustul produselor pe care le-au ridicat colegii mei”, a spus Horia Constantinescu, președinte ANPC.

România produce anual între 25 şi 30 de mii de tone, în funcţie de vreme. Jumătate merge la export, iar cealaltă se consumă intern. Ultimele date, venite de la Oficiul European de Luptă Anti-fraudă, arată că jumătate din mierea vândută şi mâncată în Europa este contrafăcută.

Alte articole: Mierea contrafăcută a fost vândută pe bandă rulantă în Europa. Ce se întâmplă în România cu alimentul minune