- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Contribuția lunară pentru pensie a crescut în 2023. Cât te costă un an de vechime în muncă și care este termenul limită de plată

20 Mar, 20:22 • Bocioacă Bianca
Contribuția lunară pentru pensie a crescut odată cu majorarea salariului minim pe economie, așa că românii vor plăti mai mult anul acesta dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pesnia la stat.
Contribuția lunară pentru pensie a crescut în 2023. Cât te costă un an de vechime în muncă și care este termenul limită de plată

A crescut contribuția lunară pentru pensie. Românii vor plăti mai mult pentru anii de vechime penturu pensia la stat, după ce salariul minim a fost majorat la suma de 3.000 de lei.

Contribuția se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%.

„Calculul este foarte simplu. Cotribuția de asigurări sociale datorate este de 25%”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

Cu cât a crescut contribuția lunară pentru pensie

Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește la 750  de lei în 2023, față de 638 de lei cât era în 2022. Suma anuală ajunge la 9.000 de lei în 2023.

Suma poate fi plătită integral într-o singură tranșă sau eșalonat. Pot fi cumpărați până la șase ani de vechime în muncă.

Citește și: Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va primi banii înapoi de la pensii, prin Fisc

Persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare pot ieși la pensie, aceasta fiind de trei tipuri:

  • pensie pentru limita de vârstă;
  • pensie anticipată;
  • pensie anticipată parțial.

Vechimea în muncă se poate cumpăra oricând, dar contribuabilul va beneficia de ea numai la împlinirea vârstei de pensionare. Pot fi cumpărați până la 6 ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare. Contribuabilul trebuie să nu fi realizat stagiul de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în car evor fi cumpărați anii de vechime.

Conform legii, plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespuzător plății efectuate.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

Citește și: Pensii anticipate 2023! Românii pot ieși mai devreme la pensie dacă respectă o serie de reguli

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Dacă vreți să vă cumpărați vechime în muncă pentru pensie trebuie să mergeți la Casa de Pensii cu următoarele documente:

  • buletinul în original și copie
  • dosar de carton cu șină
  • formular deschidere în două exemplare
  • declarație protecție date
  • declarație pe propria răspundere.

Dacă doriți să verificați vechimea în muncă, trebuie accesați site-ul Casei Naţionale de Pensii și să vă creați un cont. De asemenea, veți afla și dacă angajatorul v-a plătit contribuţiile pentru pensie.