- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Control la băncile din România! Ce urmăresc inspectorii ANPC. „Reprezintă o prea mare povară pentru mulți dintre consumatori”

01 Aug, 14:44 • Lupu Alexandra
ANPC a început o amplă campanie de control în băncile din România. Iată ce urmăresc inspectorii.
Control la băncile din România! Ce urmăresc inspectorii ANPC. „Reprezintă o prea mare povară pentru mulți dintre consumatori”

Băncile nu scapă de ANPC! Autoritatea a început o amplă campanie de control a operatorilor din domeniul bancar, informează antena3.ro.

ANPC, control la băncile din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va verifica printr-o amplă campanie de control dacă băncile și-au făcut publicitate corect. Mai mult decât atât, comisarii urmăresc să afle dacă instituțiile bancare din țară au prezentat riscurile ce vin la pachet cu efectuarea unui credit.

Citește și despre: Sistemul bancar din România. Care este principala sursă de venit operațional a băncilor. Cheltuielile operaționale sunt duble față de media UE

Anunțul a fost făcut de Horia Constantinescu. Șeful ANPC a precizat că inspectorii vor face o analiză amănunțită. Verificările au fost calibrate, tocmai pentru că au apărut între timp acte normative care au adus schimbări semnificative în paradigma celor precedente.

Constantinescu a precizat că se va ține cont de motivările judecătorilor. El speră ca această campanie de control asupra băncilor să aducă lumină în cazurile în care creditele sunt o prea mare povară pentru mulți dintre consumatorii din țară.

„Am calibrat aceste verificări, raportate la acordarea contractelor de credit, în diverse etape pentru că între timp au apărut acte normative ce au schimbat total paradigma celor precedente.

Din acest motiv facem o analiză amănunțită a fiecăreia dintre etape în primul rând plecând de la ideea că unele dintre contestații au fost câștigate de către autoritatea noastră, altele nu. Există motivări ale judecătorilor de care cu siguranță vom ține cont.

Sperăm în felul acesta să aducem lumină în tot ceea ce reprezintă o prea mare povară pentru mulți dintre consumatori”, a declarat în direct la Antena 3 CNN, Horia Constantinescu, președinte ANPC.

ANPC
ANPC

Campania de control a băncilor din țară a fost lansată luni, 31 iulie. Planul se va derula în mai multe etape, iar pentru început vor fi verificate contractele din perioada 2014 – 2020. Ulterior, vor fi verificate contractele realizate până în prezent.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început, la nivelul întregii ţări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărţită în mai multe secţiuni.

Mai întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonaţei de Urgenţă 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent”, a transmis ANPC prin intermediul unui comunicat de presă.

Te-ar putea interesa și: Peste două milioane de români plătesc rate la bănci. Sunt 1,67 milioane de credit de consum şi 556.000 de credite ipotecare