- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul bancar din România. Care este principala sursă de venit operațional a băncilor. Cheltuielile operaționale sunt duble față de media UE

31 Jul, 10:58 • Lupu Alexandra
Datele care arată cât de eficiente sunt băncile din România și ce cheltuieli au față de cele din regiune. Iată mai multe informații.
Sistemul bancar din România. Care este principala sursă de venit operațional a băncilor. Cheltuielile operaționale sunt duble față de media UE

Cât de eficiente sunt băncile din România și ce cheltuieli au față de instituțiile bancare din regiune? Primele informații arată că eficiența operațională a băncilor din țară este de 50%, privind indicatorul cost/venit, informează Ziarul Financiar.

Cât de eficiente sunt băncile din România

Indicatorul cost / venit este unul dintre cei mai importanți care măsoară eficiența băncilor. El a coborât la nivelul sistemului bancar la 50%, încadrându-se în intervalul de risc mediu european, fiind sub media UE de 60%, potrivit BNR.

Te-ar putea interesa și: Peste două milioane de români plătesc rate la bănci. Sunt 1,67 milioane de credit de consum şi 556.000 de credite ipotecare

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pentru raportul cost / venit este de 50 – 60%. Trebuie menționat că băncile medii și mici din România au indicatorul cost / venit mare, între 70 și 80%, astfel, ele sunt mai vulnerabile. Vorbim despre instituțiile bancare care au o cotă de piață sub 5%, adică 25 de bănci din 32. În același timp, băncile mari (7) au coborât spre 48%.

În ceea ce privește segmentul costurilor, cheltuielile operaționale în băncile din România au urcat la peste 2% din active. Cheltuielile operaționale depășesc nivelurile din Polonia (1,8%), Cehia (1,1%) şi Bulgaria (1,5%), şi duble faţă de mediana UE (1,2%), arată datele BNR.

România
România

Se pare că veniturile nete din dobânzi reprezintă principala sursă a veniturilor operaționale ale instituțiilor bancare din România, adică peste 70%, mult peste nivelul european de 55%. Astfel, este identificată o concurență mai pronunțată în UE și o sofisticare mai ridicată a modelului de afaceri, după cum a atenționat deja banca centrală.

Indicatorul cost / venit operațional mare indică o profitabilitate operațională deficitară. Totodată, poate fi un indiciu al faptului că procesul de consolidare a sectorului bancar va continua. Eficiența operațională a sistemului bancar din România poate fi îmbunătățită prin creșterea gradului de intermediere. Mai mult decât atât, el poate fi eficientizat prin continuarea consolidării.

Citește și despre: SONDAJ Doar 36% dintre români spun că le ajung salariile până la sfârşitul lunii, în timp ce 23% se simt înşelaţi de bănci