- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O tânără face carieră într-o lume a bărbaților. La nici 30 de ani, Cosmina stă la cârma unor nave de croazieră

21 Feb, 23:21 • Stefan Simion
Cosmina Munteanu este una dintre puţinele femei din lume care au traversat mări și oceane la cârma unor vase de croazieră. La nici 30 de ani, tânăra a ajuns până în îngheţata Antarctică.
O tânără face carieră într-o lume a bărbaților. La nici 30 de ani, Cosmina stă la cârma unor nave de croazieră

Cosmina Munteanu și-a început aventura în ape adânci în urmă cu șapte ani, când era doar cadet. Între timp, a devenit ofiţer secund pe o navă în îndepărtata Antarctică, destinaţia ei preferată. Croaziera printre ghețari masivi și plimbarea printre pinguini pe Continentul Alb este o dorință neîmplinită pentru cei mai mulți dintre noi. Cosmina are șansa să vadă Paradisul Alb și se simte ca acasă în larg, printre ghețari.

Cosmina Munteanu face carieră într-o lume a bărbaților, la cârma unor nave de croazieră

Adesea, doar largul oceanului îi este casă, căci la familie nu ajunge cu lunile. Lipsește de acasă cam opt luni pe an și are perioade lungi în care în fața ochilor vede doar apă, nici petec de uscat. Cea mai lungă perioadă în care n-a văzut uscatul, Cosmina a trăit-o în Mexic.

„Cel mai mare avantaj la meseria mea e faptul că poţi să călătoreşti şi o faci nu pe gratis, eşti şi plătit. Am fost peste tot însă foarte mult Antarctica şi Georgia de Sus, sunt nişte insule în care am vazut colonii cu milioane de pinguini, foci. În perioda pandemiei, am stat 6 luni jumăte pe navă pentru că nu aveam posiblitatea să plec. Înveţi în şcoală teorie de toate dar atunci când pui mâna pe nava nu e la fel ca o maşină. Dai o comandă şi gata, trebuie să ţii cont de mulţi factori externi, e vânt, curent”, povestește Cosmina într-un reportaj pentru Observator.

Cosmina

Citeste si Cele mai bune țări din Europa unde poți începe o afacere. Bulgaria și Olanda sunt două dintre ele

Ce salariu are Cosmina ca ofiţer secund

Cosmina este absolventă a Universității Maritime din Constanța, specializarea Navigație și Transport Naval. Totuși, nu puține sunt femeile care urmează această specializare. Cosmina este deocamdată singura femeie din echipă, dar vin din urmă multe aspirante. Le motivează în primul rând salariul, care pornește de la 3.000 de euro și poate ajunge până la 16.000, în cazul unui comandant.

„Şi femeile dovedesc o capacitate foarte bună de organizare sunt extrem de responsabile şi devin profesionişti buni comparabili în orice domeniu cu băieţii”, spune Gabriel Raicu, rectorul Universităţii Maritime din Constanţa.

Citeste si Afacerea cu care un bărbat din Timiș a dat lovitura! A investit 10 milioane de euro în vacile din rasa Wagyu, iar acum vinde un kilogram de carne cu 1.000 lei

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult