- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cele mai bune țări din Europa unde poți începe o afacere. Bulgaria și Olanda sunt două dintre ele

13 Feb, 12:43 • stefan.vlad
Cele mai bune țări din Europa unde poți începe o afacere. Chiar dacă unele țări de pe continent pot avea reglementări mai stricte, care pot fi dificile pentru cetățenii din afara UE, altele sunt foarte deschise și primitoare atât pentru investitorii și oamenii de afaceri autohtoni, cât și pentru cei străini.
Cele mai bune țări din Europa unde poți începe o afacere. Bulgaria și Olanda sunt două dintre ele

Cele mai bune țări din Europa unde poți începe o afacere. În urma COVID-19 și a impactului crizei energetice, Europa a depus mai multe eforturi pentru a sprijini și a primi cu bucurie IMM-urile.

Ea dispune în prezent de o serie de scheme de finanțare și de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, cum ar fi Programul pentru piața unică, Mecanismul Conectarea Europei (CEF) și Orizont Europa. De asemenea, dispune de o serie de instrumente de cunoaștere, cum ar fi portalul de afaceri „Europa ta”, Enterprise Europe Network și Erasmus pentru tinerii antreprenori.

Citește și: Afacerea cu care un bărbat din Timiș a dat lovitura! A investit 10 milioane de euro în vacile din rasa Wagyu, iar acum vinde un kilogram de carne cu 1.000 lei

Indicele Ease of Doing Business al Băncii Mondiale sugerează zece factori cheie care includ: începerea unei afaceri, tratarea autorizațiilor de construcție, obținerea energiei electrice, înregistrarea proprietății, obținerea de credite, protejarea, investitorilor minoritari, plata impozitelor, comerțul transfrontalier, executarea contractelor și rezolvarea insolvenței, potrivit economedia.ro.

Cele mai bune țări din Europa unde poți începe o afacere

Irlanda

Republica Irlanda este una dintre cele mai populare alegeri pentru începerea unei afaceri în Europa, datorită faptului că este o economie cu venituri ridicate și foarte dezvoltată din punct de vedere digital. Potrivit 1Office, gradul de utilizare a smartphone-urilor a ajuns la 90%, iar accesul la internet în gospodării atinge, de asemenea, 92%, ceea ce stabilește o bază bună pentru afacerile cu produse tehnologice și digitale. Având în vedere că Enterprise Ireland investește în aproximativ 200 de startup-uri în fiecare an, țara transmite un mesaj foarte puternic și primitor pentru antreprenorii din întreaga lume.

Potrivit raportului Doing Business in the European Union 2020 al Băncii Mondiale: Irlanda, mai multe orașe irlandeze se clasează foarte bine la mulți dintre parametrii de mai sus. În Cork, întreprinderile pot aplica foarte rapid contractele și pot obține energie electrică fără probleme. Dublin stă bine și în ceea ce privește aceste două lucruri, precum și înființarea de întreprinderi. Waterford este cel mai eficient în ceea ce privește eliberarea autorizațiilor de construcție, în timp ce Galway este cel mai bun la înregistrarea proprietății, precum și la demararea unei afaceri.

Bulgaria

Bulgaria este un nou centru de afaceri foarte apreciat în Europa de Est, datorită birocrației relativ reduse pe care o presupune înființarea unei societăți, care durează doar câteva săptămâni. Costurile administrative sunt, de asemenea, foarte scăzute, în comparație cu majoritatea țărilor europene, iar impozitul pe profit este de numai 10%.

Companiile străine nu au restricții legale în ceea ce privește cumpărarea de terenuri în țară și trebuie să plătească doar costurile operaționale după înregistrare. Antreprenorii din UE pot beneficia, de asemenea, de forță de muncă ieftină, de forță de muncă foarte calificată și multilingvă și de un cost al vieții relativ scăzut, având în același timp acces la piața unică europeană datorită faptului că Bulgaria face parte din UE.

Poziția geopolitică a Bulgariei în sud-estul Europei oferă, de asemenea, un acces convenabil la alte piețe consacrate, cum ar fi Grecia și Turcia, deschizând în același timp oportunități în Serbia și Macedonia de Nord.

Bulgaria permite, de asemenea, înregistrarea societăților la distanță. Cu toate acestea, corupția rămâne încă o problemă în țară, care trebuie luată în considerare atunci când se analizează ce tip de afacere să se înființeze și în ce parte a țării să se stabilească.

Olanda 

Potrivit Forumului Economic Mondial, Olanda este a cincea economie ca mărime din Uniunea Europeană, cu un produs intern brut de aproximativ 990,6 miliarde de dolari (918,7 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 5,96% din economia UE.

Situată foarte convenabil în Europa de Vest, Olanda are o forță de muncă extrem de cosmopolită, foarte educată și calificată. Guvernul olandez oferă o multitudine de scheme de sprijinire a afacerilor și stimulente fiscale pentru noile întreprinderi. Deși rata impozitului pe profit este puțin mai mare decât alte opțiuni europene, de 25,8%, o serie de proprietari de afaceri ar putea considera că merită prețul, pentru locație și accesul pe piață.

Printre stimulente se numără o alocație pentru antreprenori, precum și o decizie de 30%. Aceasta le permite angajatorilor să plătească 30% din salariile talentelor străine fără să fie deduse taxe. În plus, guvernul sprijină cercetarea și dezvoltarea, precum și inovarea prin rambursarea unei serii de costuri pentru companiile care efectuează cercetări științifice sau dezvoltă produse noi și inovatoare, printre altele.

Țările de Jos sunt favorizate în special de antreprenorii cu companii avansate din punct de vedere tehnologic, cum ar fi robotica și inteligența artificială, precum și comerțul cu amănuntul.

Suedia

Cu o infrastructură și o tehnologie de clasă mondială, Suedia a fost clasată pe locul al doilea în Indexul de pregătire a rețelelor 2020. Acest indice măsoară gradul de pregătire digitală a unei țări și cât de dispuși sunt oamenii, întreprinderile și guvernul unei țări, pentru a utiliza pe deplin tehnologia disponibilă.

Ca atare, Suedia este un alt centru de înființare și de afaceri pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei din întreaga lume, cu un număr foarte mare de persoane care adoptă timpuriu noile tehnologii. Printre companiile suedeze notabile se numără Ericsson, Astra Zeneca, Volvo și Sandvik, precum și Klarna și Spotify, printre altele.

Marea Britanie

Potrivit British Business Bank, în fiecare an, în Marea Britanie se înființează aproximativ 360.000 de noi întreprinderi. De asemenea, înființarea unei companii este relativ rapidă, ușoară și ieftină, cererile poștale fiind procesate în termen de opt până la 10 zile, iar cele online, în 24 de ore.

Având una dintre cele mai diverse economii și forțe de muncă din Europa, Regatul Unit dispune, de asemenea, de măsuri de sprijinire a întreprinderilor în primii lor ani, când profitabilitatea este scăzută. De asemenea, oferă scutiri fiscale la sfârșitul vieții unei întreprinderi, în ceea ce privește veniturile obținute din vânzarea activelor.