Românii strâng cureaua înainte de sărbători și se așteaptă să fie mai cumpătați înainte de Crăciun.
Mâncărurile care altă dată erau nelipsite de pe masa de sărbătoare ajung acum să fie o raritate. Cu o lună înainte de Crăciun, deși este post, au apărut deja produse specifice sărbătorilor de iarnă. Jumările şi şoriciul se vând și cu 180 de lei kilogramul.
Citește și: Postul Crăciunului 2025 fără carenţe: ce mâncăm corect și cine ar trebui să evite postul alimentar
Românii au început deja să se intereseze de unde pot cumpăra carne de porc. Unii au profitat de campaniile de Black Friday și au cumpărat deja carnea pentru masa de Crăciun.
În magazine au apărut deja produse de Crăciun, precum șunculiță, jumări, la tobă sau caltaboș.
„Începând cu şunculiţe, afumată, fiartă, cu boia, avem şi fiartă cu usturoi, trei-patru feluri de şunculiţă, jumările, nelipsite de pe masa de Crăciun, lebar, caltaboş, ciolan, cârnaţi afumaţi, legume ca să dea culoare platoului, cârnăciori de mangaliţa, de porc”, spune proprietarul unei băcănii, citat de Cancan.
Românii încă nu se înghesuie să cumpere. E cumva de înțeles. Este perioadă de post. Cumpărăturile se vor face în perioada apropiată sărbătorilor. Producătorii spun că preţurile s-au mărit cu 10% faţă de anul trecut. Astfel, jumările costă între 70 şi 180 de lei kilogramul, şoriciul cam la fel, iar toba sau lebărul aproape 90 de lei. Slănina se vinde la prețul de 70 de lei kilogramul. La aceste preţuri, mulţi nu-şi permit să cumpere nici de poftă.
„Cam la jumate renunţăm. Nu am luat jumări de trei ani de zile la preţul care e, mi-a trecut. Îmi face şi rău numai când mă uit la preţuri”, a mărturisit un cumpărător.