- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Crescătorii de oi și capre trebuie să știe! Actul care este obligatoriu pentru a benefcia de subvenția APIA

07 Mar, 11:04 • Cornel Ghimeșan
Crescătorii de oi și de capre care își doresc să beneficieze de subvenția APIA au nevoie de un anumit act pentru a putea intra în posesia banilor. Este vorba despre o adeverință specială. Află de unde poate fi eliberată și ce presupune.
Crescătorii de oi și capre trebuie să știe! Actul care este obligatoriu pentru a benefcia de subvenția APIA

Anul acesta subvenția APIA este mai mare, având un cuantum de 20 euro/cap de animal pentru crescătorii de oi sau capre. Aceștia trebuie să știe că pentru a putea beneficia de acești bani este obligatoriu să fie în posesia unei adeverinței care îi califică pentru obținerea banilor. Această adeverință trebuie atașată cererii unice de plată care este depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Citește și: Carnea de miel, mai scumpă de Paște 2023. Fermierii spun că sunt nevoiți să crească prețurile: ”Cred că va fi mai mare cu cel puțin 30 la sută. Nu putem altfel pentru că au fost costuri mai mari anul acesta”

Adeverința de care au nevoie crescătorii de oi sau capre este eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei. Aceasta confirmă:

  • înscrierea berbecilor/ţapilor în registrul genealogic al rasei;
  • înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în registrul genealogic al rasei pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit şi respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/ţap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine/caprine

Crescătorii de oi și capre au nevoie de această adeverință

Această adeverință mai poate fi eliberată de biroul județean sau de oficiul pentru zootehnie județean. În acest caz se confirmă respectarea raportului de sexe. Crescătorii trebuie să aibă minimum un berbec/ţap cu certificat de origine la 35 de femele ovine/caprine neînscrise şi neînregistrate într-un registru genealogic.

Prima adeverință, partea A, este necesară pentru animalele înscrise în registrul genealogic, se poate solicita de la asociațiile crescătorilor de oi sau capre care dețin registrele genealogice sau de la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ). Pe de altă parte, a doua adeverință, partea B, pentru femelele ovine sau caprine care nu sunt înscrise în registrul genealogic, de la Oficiile județene de zootehnie.

Pot să fie înscrise minimum 150 de animale și maximum 500 de animale pentru un beneficiar. În cazul zonelor montane se poate solicita subvenția pentru un minimum de 60 de animale pentru beneficiar. Pot fi înscrise minium 50 de animale și maximum 500 de animale (CF+CM) pe beneficiar, dacă proprietarul animalelor respectă raportul între sexe de minimum 1 berbec/ţap înscris în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală, la 35 de femele ovine/caprine.

Citește și: Facturi la încălzire cu 90% mai mici. Cum şi-a câştigat o comună din Arad independenţa energetică

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult