- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Creștere îngrijorătoare a numărului de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. Explicația speciliștilor

14 Mar, 12:57 • Andrei Alina
Aproape 2 milioane de români primesc lunar pe card doar 1.898 lei. Este salariul minim net stabilit de Guvern de la 1 ianuarie 2023. Diferența de până la 3.000 lei o reprezintă taxele și impozitele plătite statului.
Creștere îngrijorătoare a numărului de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. Explicația speciliștilor

De la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat de la 2.550 lei la 3.000 lei/lună. După aplicarea unei scutiri de taxe pentru 200 de lei, asta înseamnă că angajatul primește în mână sau pe card un salariu net de 1898 lei.

Un calcul simplu arată că milioane de români se chinuie de la o zi la alta să supraviețuiască. Valoarea coşului de consum în lei pentru un trai minim decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 8.659 lei pe lună, conform calculelor FES/Syndex. În cazul unei familii în care ambii soți câștigă salariul minim venitul este de 3.796 lei, nici jumătate din suma calculată de FES.

 

De ce a crescut numărul angajaților cu salariul minim pe economie

Numărul salariaților plătiți cu salariul minim pe economie

a crescut foarte mult în 2023, ajungând la 1,897 milioane. 28% din numărul angajaților din România primesc lunar salariul minim pe economie. Potrivit unui raport citat de Hotnews.ro, creșterea este 52% comparativ cu 31 decembrie 2022.

Citește și: Sistemul românesc de pensii, nedrept pentru o parte dintre români. Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa

Specialiștii susțin că s-a ajuns la această situație din cauza legislației. Mai exact, pentru a-și menține calitatea de microîntreprinderi, antreprenorii au fost nevoiți să aibă un angajat cu normă de 8 ore pe zi care să fie plătit cu cel puțin salariul minim. Altfel, firma ar fi trecut la impozit pe profit.

„A apărut această obligativitate de a avea cel puțin un salariat”, a explicat și Cătălin Ghinăraru, expert pe piața muncii.

Din cei aproape 1,9 milioane de salariați plătiți cu salariul minim, 342.678 lucrează în construcții

Din cei aproape 1,9 milioane de salariați plătiți cu salariul minim, 342.678 lucrează în construcții. În domeniul construcțiilor, salariul minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie de la 3.000 lei la 4.000 lei. În cazul angajaților din construcții nu se plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II de pensii. Astfel, angajatul plătit cu salariul minim primește în mână 3.150 lei.