- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul românesc de pensii, nedrept pentru o parte dintre români. Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa

03 Mar, 23:32 • Bumbeneci Diana
Deși a muncit ani la rând în agricultură, nefiind deloc o meserie ușoară, un astfel de român câștigă pensie cât unul care nu a muncit niciodată în viața sa. Iată cum este posibil acest lucru dezastruos în sistemul de pensii.
Sistemul românesc de pensii, nedrept pentru o parte dintre români. Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa

Neregulile sistemului românesc de pensii sunt din ce în ce mai mari. Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit niciodată, anunță Ziare.com.

Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa

Un român ajuns la pensie, care nu a muncit niciodată în viața lui, primește venitul minim garantat de stat în valoare de 1,125 de lei. Este vorba fix despre indemnizația socială pentru pensionari. Tot atât primește și un agricultor, ca pensie după ani întregi de muncă pe câmp sau un pensionar cu pensia minimă, arată o analiză realizată de specialiști în domeniu.

Asta în condițiile în care cel din urmă a muncit ani întregi pe propriul teren, luat cu forța de stat. S-a trezit dimineața devreme, a muncit zilnic de primăvara până iarna, indiferent de ploaie, de vânt, de ninsoare. Iar acum, munca sa nu este deloc recunoscută.

Ai mai putea citi: Pensii majorate pentru români. Mai multe categorii vor primi o indemnizație de 50%

pensii agricultori
pensii agricultori

Acest lucru se întâmplă chiar în 2023, în vremea disputelor legate de pensiile speciale, vreme în care politicienii se mobilizează pentru a proteja pensiile enorme ale foștilor angajați din serviciile secrete, parlament, curtea de conturi și justiție.

Punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie 2023 la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

De altfel, conform legilor din România, se pare că indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.

În acest sens, în situația cetățenilor români care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, venitul lor este stabilit la suma de 1.125 de lei (aproximativ 230 de euro). Acest venit reprezintă egalul pensiei minime garantată de către stat.

Ai mai putea citi: Fotovoltaice 2023. Cât costă să montezi panouri fotovoltaice. Directorul general al E-acumulatori, Dan Tudose „Este opțiunea fiecăruia ce vrea să facă și câți bani are disponibili”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult