- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, îngenunchiată de sărăcie. Aproape 1,9 milioane de angajați sunt plătiți cu salariu minim, dar cu toate acestea este o creștere cu peste 50% față de anul trecut

13 Mar, 17:10 • Bumbeneci Diana
În România sunt aproape 1,9 milioane de angajați care au un salariu minim pe economie. Oamenii cer sprijinul autorităților, deoarece nu mai fac față cheltuielilor.
România, îngenunchiată de sărăcie. Aproape 1,9 milioane de angajați sunt plătiți cu salariu minim, dar cu toate acestea este o creștere cu peste 50% față de anul trecut

Numărul beneficiarilor de salariu plătiți cu salariul minim a crescut foarte mult în 2023, ajungând la 1,897 milioane. Este vorba despre o creștere de 52 de procente comparativ cu 31 decembrie. Mai mult, cifrele arată că sunt 28% din totalul contractelor de muncă. Din cei aproape 1,9 milioane de salariați plătiți cu salariul minim, 342.678 lucrează în construcții, anunță ziare.com.

Aproape 1,9 milioane de angajați sunt plătiți cu salariu minim

În acest domeniu, salariul minim este de 4.000 de lei brut, dar fără a fi plătite impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii. Mai mult, sunt și peste 100.000 de angajați din agricultură și industria alimentară. Chiar dacă aceștia au un salariu minim (3.000 lei), facilitățile sunt similare precum în construcții. Deci netul unui angajat din agricultură este mai mare decât a celui din HoReCa, de exemplu.

Mai poți citi: Sistemul românesc de pensii, nedrept pentru o parte dintre români. Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa

salariu România
salariu România

Acum o să înceapă sezonul în care activitățile astea care nu-s permanente din HoReCa și agricultură. O să vedem cum va reacționa piața muncii cu noul salariu minim brut garantat în plată. Toate aceste activități sezoniere lucrează cu mulți salariați plătiți la salariul minim. Aici găsim o concentrare puternică sau în vecinătatea acestuia”, a afirmat Cătălin Ghinăraru, citat de Hotnews, anunță sursa citată.

Numărul contractelor active cu salariul minim a scăzut în 2022 față de 2021 cu 16,8%, la 1,24 milioane, conform datelor furnizate de Inspecția Muncii. Aici vorbim despre toate, adică atât cele din construcții și industria alimentară care nu plătesc impozit pe venit și sănătatea, cât și celelalte.

Mai exact, cifrele bilanțului arată că în România au dispărut aproximativ 250.000, deși s-au dat facilități în agricultură și industria alimentară. Adică pentru salariile de până la 3.000 de lei nu se plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii. Potrivit datelor analizate, se pare că a crescut numărul de salariați plătiți cu salariul minim pe 3.000 de lei cu 33%, la 412.051, o influență fiind dată de cei din agricultură.

Vezi și: Fermierii explică de ce se confruntă România cu criza cepei. „Acum, ceapa care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult