- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Creșterea taxelor nu este o prioritate pentru coaliție. Guvernul mizează pe reducerea cheltuielilor. „A fost o şedinţă a coaliţiei”

26 Jul, 19:31 • Lupu Alexandra
Sursele liberale au adus noi clarificări. Guvernul nu crește taxele pentru români! Executivul mizează pe tăierea cheltuielilor.
Creșterea taxelor nu este o prioritate pentru coaliție. Guvernul mizează pe reducerea cheltuielilor. „A fost o şedinţă a coaliţiei”

Sursele liberale au dat cărțile de față. Românii nu vor plăti taxe mai mari, pentru că Guvernul mizează pe tăierea cheltuielilor, informează zf.ro.

Românii nu vor plăti taxe mai mari

Surse liberale apropiate discuțiilor pe teme fiscale din Guvernul PSD-PNL au declarat pentru Ziarul Financiar că lista care circulă cu privire la creșterea taxelor pentru români nu este agregată în coaliția de guvernare. Concret, sursele liberale au afirmat că Executivul vrea mai întâi să taie cheltuielile de la stat.

Citește și despre următorul subiect: România, îngropată în datorii. Datoria publică a statului român depășește suma de 700 miliarde de lei. Ce trebuie să facă Guvernul

„A fost o şedinţă a coaliţiei, unde PNL a spus foarte clar că nu votează nimic până nu vine OUG pe reduceri mai întâi. Aşteptăm asta la începutul săptămânii viitoare şi după începem să decidem pe creşteri, în funcţie de cât reuşim să reducem din cheltuieli”, au declarat sursele liberale.

Mai mult decât atât, primele informații arată că Guvernul discută de aproape patru luni despre nerealizarea încasărilor la bugetul de stat, și în același timp, despre creșterea cheltuielilor peste nivelul programat.

Astfel, câteva zeci de miliarde de lei ar fi ieșit din grafic, tocmai pentru ca deficitul bugetar la final de an să ajungă la 4.4% din PIB, așa cât prevede programarea. Așa cum reiese din declarațiile oficiale, ținta coaliției de guvernare este aceea de a aduce deficitul bugetar la 5% din PIB.

În ultima perioadă, s-au vehiculat mai multe măsuri fiscale pe care Guvernul le-ar pregăti, precum eliminarea a 200.000 de posturi vacante în aparatul de stat, majorări de TVA pentru anumite categorii, impunerea plății contribuției sociale de către toți care nu o achită la acest moment.

Ultimele informații arătau că liberalii nu vor să crească cotele de la TVA sub nicio formă, și în același timp, nu vor să introducă noi taxe. PNL susține că acest lucru ar împovăra oamenii de afaceri, dar și românii care merg la cumpărături sau la restaurant. Prin urmare, se pregătesc următoarele măsuri:

  • Va crește TVA-ul de la restaurant, de la 9% la 19%. Totul se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024. Reprezentanții din domeniu afirmă că acest lucru ar duce la pierderea a 10.000 de locuri de muncă în perioada următoare.
  • Va crește TVA-ul chiar și pentru produsele de lux. Se va întâmpla tot de la 1 ianuarie 2024, de la 9% la 19%.
  • TVA-ul de 5% pentru locuințele de până la 120.000 de euro va fi modificat. Cota va ajunge la 9%, conform modificărilor avute în vedere de Guvern.
Taxe
Taxe

De asemenea, românii trebuie să se aștepte la creșteri de accize pentru alcool și tutun, mai exact cu 10%, de la 1 septembrie 2023. Guvernul a renunțat la taxa de zahăr din cauza dificultăților de aplicare.

Cu toate acestea, Executivul României vrea să aducă noi creșteri a accizelor la tutun și alcool. Ministerul Finanțelor caută variante mai temperate, din acest punct de vedere. Guvernul vrea să crească veniturile la buget cu un impact minim asupra industriilor respective.

Marcel Ciolacu a anunțat pe data de 5 iulie că taxele vor crește. Premierul a afirmat că este important să nu depășim media europeană raportată la puterea de cumpărare, în caz contrar, fiind încurajată vânzarea la negru.

„Este important să nu depășim media europeană raportată la puterea de cumpărare a țării noastre. Sunt doi indicatori care trebuie respectați, pentru că, dacă depășești foarte mult, în momentul acela încurajezi la negru astfel de vânzări.

Deci trebuie întotdeauna să găsim echilibrul. Și o să vină domnul ministru cu o analiză”, anunța Marcel Ciolacu.

Te-ar putea interesa și: Taxele pe care românii vor ajunge să le plătească de la 1 septembrie. Măsurile fiscale avute în vedere de Guvern