- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, îngropată în datorii. Datoria publică a statului român depășește suma de 700 miliarde de lei. Ce trebuie să facă Guvernul

26 Jul, 17:29 • Lupu Alexandra
Fără precedent. România este îngropată în datorii. Datoria publică a depășit 50% din PIB, din nou. Iată ce trebuie să facă Guvernul.
România, îngropată în datorii. Datoria publică a statului român depășește suma de 700 miliarde de lei. Ce trebuie să facă Guvernul

Datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că datoria publică a României a ajuns la 50.1% din PIB în mai 2023, informează profit.ro. Concret, datoriile au ajuns la peste 700 miliarde de lei. Guvernul trebuie să prezinte în scurt timp un program pentru reducerea acesteia, conform Legii responsabilității fiscal-bugetare.

Datoriile publice ating o sumă uriașă

În mai 2023, datoria publică a ajuns la 50.1% din PIB. Statul român s-a mai confruntat cu o astfel de situație și anul trecut, însă atunci când a avut loc revenirea sub pragul de 50%, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că PIB-ul la care se raportează a urcat mai mult. Concret, vorbim despre PIB-ul nominal, care atinge un nivel mai înalt din cauza inflației. Trebuie precizat că se raportează la produsul intern brut al ultimelor 4 trimestre. Ca valoare, datoriile publice au ajuns la 731.2 miliarde de lei.

Citește și despre: Situație bizară. O româncă s-a trezit că are datorii la bancă, fără să împrumute bani. „Mi se pare incredibil să te trezești dator când nu ai luat un leu niciodată”

Guvernul trebuie să prezinte în scurt timp un program pentru reducerea acesteia, conform Legii responsabilității fiscal-bugetare. Planul trebuie să cuprindă măsuri care să ducă la înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public. Totul trebuie realizat prin lege și trebuie să asigure aplicabilitate măsurilor într-un termen cât mai scurt. Cel mai târziu, programul trebuie prezentat public în semestrul următor celui în care s-a identificat depășirea procentului de datorie.

Guvernul a anunțat deja noi măsuri fiscale din septembrie 2023. Deși a renunțat la taxa de zahăr din cauza dificultăților de aplicare, Executivul României vrea să aducă noi creșteri a accizelor la tutun și alcool. Ministerul Finanțelor caută variante mai temperate, din acest punct de vedere. Guvernul vrea să crească veniturile la buget cu un impact minim asupra industriilor respective.

România, îngropată în datorii
România, îngropată în datorii

Totodată, Executivul pregătește noi taxe și impozite. Primele informații arată că se va schimba impozitarea pentru microîntreprinderi. Astfel, se va aplica un sistem cu două cote de impozitare, în funcție de două praguri – cota de 1% pe cifra de afaceri să fie aplicată unui prag intermediar, respectiv, cota de 3% să fie aplicată cifrei de afaceri aflată între pragul intermediar și 50.000 de euro.

În paralel, Guvernul lui Marcel Ciolacu se gândește să majoreze salariul minim brut pe economie. Veniturile minime pe economie vor ajunge la 3.300 de lei brut de la 1 septembrie 2023, iar de la 1 ianuarie 2024 la 3.750 de lei. De la 1 septembrie va crește și salariul minim în construcții, la suma de 4.500 de lei.

Vezi și: Modificări majore privind popririle bancare! Vești bune pentru cei care au datorii la ANAF