- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxele pe care românii vor ajunge să le plătească de la 1 septembrie. Măsurile fiscale avute în vedere de Guvern

21 Jul, 12:21 • Lupu Alexandra
Ce taxe vor plăti românii de la 1 septembrie. Coaliția de guvernare susține negocierile pentru măsurile fiscale.
Taxele pe care românii vor ajunge să le plătească de la 1 septembrie. Măsurile fiscale avute în vedere de Guvern

Coaliția de guvernare este în impas după ultimele negocieri ale pachetului de măsuri fiscale, informează antena3.ro. Există mai multe taxe pe care românii vor ajunge să le plătească de la 1 septembrie 2023.

Noi taxe pentru români

Coaliția de guvernare nu a ajuns la un acord în ceea ce privește creșterea de TVA sau modificarea celorlalte taxe. Liberalii nu vor să crească cotele de la TVA sub nicio formă, și în același timp, nu vor să introducă noi taxe. PNL susține că acest lucru ar împovăra oamenii de afaceri, dar și românii care merg la cumpărături sau la restaurant. Prin urmare, se pregătesc următoarele măsuri:

Citește și despre: Vești bune pentru români! Prețurile la alimentele de bază au scăzut anticipat într-un mare lanț de magazine. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

  • Va crește TVA-ul de la restaurant, de la 9% la 19%. Totul se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024. Reprezentanții din domeniu afirmă că acest lucru ar duce la pierderea a 10.000 de locuri de muncă în perioada următoare.
  • Va crește TVA-ul chiar și pentru produsele de lux. Se va întâmpla tot de la 1 ianuarie 2024, de la 9% la 19%.
  • TVA-ul de 5% pentru locuințele de până la 120.000 de euro va fi modificat. Cota va ajunge la 9%, conform modificărilor avute în vedere de Guvern.

De asemenea, românii trebuie să se aștepte la creșteri de accize pentru alcool și tutun, mai exact cu 10%, de la 1 septembrie 2023. Mai mult decât atât, oamenii trebuie să se pregătească de o creștere a tarifelor pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr, inclusiv pentru produsele tradiționale.

Taxe
Taxe

Decizia finală va fi luată săptămâna viitoare în cadrul coaliției de guvernare. Atunci își vor relua activitatea profesională și liberalii. Guvernul va susține o ședință specială pentru măsurile fiscale, dar și despre creșterea de taxe și impozite.

Marcel Ciolacu a anunțat pe data de 5 iulie că taxele vor crește. Premierul a afirmat că este important să nu depășim media europeană raportată la puterea de cumpărare, în caz contrar, fiind încurajată vânzarea la negru.

„Este important să nu depășim media europeană raportată la puterea de cumpărare a țării noastre. Sunt doi indicatori care trebuie respectați, pentru că, dacă depășești foarte mult, în momentul acela încurajezi la negru astfel de vânzări.

Deci trebuie întotdeauna să găsim echilibrul. Și o să vină domnul ministru cu o analiză”, anunța Marcel Ciolacu.

Vezi și: Taxe și impozite: motivele pentru care românii încep să plătească din ce în ce mai mult. „Suntem singura țară membră UE care se află în procedura de deficit excesiv”