- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criza de locuri în penitenciare este aproape de sfârșit. Apar peste 1.000 de locuri noi de detenție. Alina Gorghiu: „Vom continua să derulăm investiții”

29 Jun, 17:06 • Lupu Alexandra
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a asigurat că se va rezolva cea mai mare problemă din penitenciarele din România. Până la sfârșitul anului 2023, se vor da în folosință peste 1.000 de locuri noi de detenție.
Criza de locuri în penitenciare este aproape de sfârșit. Apar peste 1.000 de locuri noi de detenție. Alina Gorghiu: „Vom continua să derulăm investiții”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a informat în urmă cu puțin timp că se va rezolva una dintre cele mai mari probleme din penitenciarele din România. Concret, până la sfârșitul anului 2023, se vor da în folosință 1.275 de locuri noi de detenție, notează antena3.ro.

Alina Gorghiu: „Am început deja să lucrăm la rezolvarea acestei probleme”

Alina Gorghiu a promis că vor fi date în folosință 1.275 de locuri noi de detenție, până la sfârșitul anului 2023. Ministrul Justiției a făcut marele anunț în cadrul unui discurs susținut cu ocazia Zilei personalului din sistemul administrației penitenciare. Măsura este luată pentru a rezolva criza de locuri în penitenciare.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Două noi penitenciare în România. Unul de maximă siguranță, altul cu regim deschis, 175 de milioane de euro investiție

Alina Gorghiu a precizat că, alături de organizațiile sindicale, vor fi identificate cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor sistemice, precum deficitul de personal, locurile de deținere insuficiente, gradul de recidivă, infrastructură învechită și nu numai. Ea a menționat că se vor derula în continuare investiții pentru a construi noi locuri de detenție, atât din fonduri europene nerambursabile, cât și din bugetul propriu. Ministrul Justiției a informat că se vor îmbunătăți condițiile de muncă și pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar, și totodată, se vor optimiza condițiile de detenție.

„În ce privește locurile de detenție insuficiente, la Ministerul Justiției am început deja să lucrăm la rezolvarea acestei probleme, astfel că până sfârșitul anului 2023 vom da în folosință 1275 de locuri noi de detenție, obligație asumată prin Memorandumul Rezmives.

Vom continua să derulăm investiții pentru a construi noi locuri de detenție, atât din bugetul propriu, cât și din fonduri europene nerambursabile.

Ne vom preocupa să optimizăm condițiile de detenție din unitățile existente, dar și să îmbunătățim condițiile de muncă și pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar”, a spus ministrul Justiției.

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a afirmat că Ministerul Justiției va asigura în continuare tot sprijinul necesar pentru realizarea celor două noi unități de penitenciar, din Berceni și Unguriu. Ele se află în faza procedurilor de achiziții.

„Ordinul de începere a lucrărilor de execuție este estimat a fi emis la începutul anului 2024, dacă toate lucrurile vor evolua conform calendarului.

Penitenciarul din Berceni va avea 1000 de locuri de detenție, iar cel de la Unguriu 900. Astfel că, în următorii 4 ani vom avea aproape 2000 de locuri noi de detenție”, a adăugat Alina Gorghiu.

Citește și despre: Penitenciarul Târgşor, în care este încarcerată Elena Udrea, a modernizat spaţiul de vizită pentru mame şi copii, după repetate plângeri ale fostului ministru