- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criza financiară reduce nivelul de trai, dar volumul lucrărilor de construcţii a crescut. INS, la ora bilanțului

18 Oct, 10:32 • Bumbeneci Diana
INS a realizat un nou bilanț legat de volumul lucrărilor de construcții. Se pare că acesta a crescut în primele opt luni cu 13,2%.
Criza financiară reduce nivelul de trai, dar volumul lucrărilor de construcţii a crescut. INS, la ora bilanțului

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în ciuda crizei din România. Se pare că interesul pentru construcții s-a majorat semnificativ în perioada 1 ianuarie -31 august 2023, faţă de perioada asemănătoare din 2022, ca serie brută, cu 13,2%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul s-a majorat cu 13,7%, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS), prin intermediul unui comunicat de presă.

volumul lucrărilor de construcţii a crescut ireal de mult

Atunci când vine vorba despre elementele de structură, în perioada menţionată, ca serie brută, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+27,5%), lucrările de construcţii noi (+12,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,3%). Pe obiecte, au avut loc creşteri la lucrările inginereşti (+34,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,2%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu aproape șapte procente.

construcții

„Volumul lucrărilor a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,7%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+28,1%), lucrările de construcţii noi (+12,9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la cele inginereşti (+33,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,5%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 5,9%.

În august 2023, comparativ cu iulie 2023, volumul lucrărilor a crescut, ca serie brută, cu 11,8%, creştere evidenţiată la lucrările noi (+15,4%), lucrările de reparaţii capitale (+9,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,5%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţii inginereşti (+14,3%), clădirile nerezidenţiale (+9,8%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,4%)”, anunță INS.

Vezi și: Ce se va întâmpla cu taxele românilor și cu scumpirile alimentelor. Marcel Ciolacu: „Ne-am îndatorat 200 de miliarde de lei într-un an și câteva luni”

Construcții
Construcții

„Volumul lucrărilor ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-a majorat cu 4,6%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+7,3%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 3%, respectiv cu 1,7%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+6,4%), clădirile nerezidenţiale (+5,9%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,3%)”, mai transmite INS.

Mai mult, conform analizei INS, în luna august a anului în curs, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, volumul lucrărilor a crescut, ca serie brută, pe total, cu 19,4%. La partea de elemente de structură, majorări au fost raportate la lucrările noi (+26,8%), lucrările de reparaţii capitale (+6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,5%).

„Pe obiecte, creşteri s-au înregistrat la cele inginereşti (+40,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (+7,7%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 8,7%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 18,1%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de construcţii noi (+25,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+6,5%),s e mai arată în analiza Institutului Național de Statistică.

Vezi și: Ei sunt românii care primesc 7 bonuri de masă în plus, dar și o zi liberă. Trebuie îndeplinită o singură condiție

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult