- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cu ce pot să înlocuiască românii uleiul de floarea soarelui. Varianta ieftină și naturală pe care o pot găsi în comerț

09 Apr, 18:15 • Bucătaru Gabriela
Uleiul de floarea-soarelui este nelipsit din bucătăriile românilor. În ultima vreme, acesta a fost unul dintre produsele alimentare care s-au scumpit enorm, fapt ce i-a determinat pe majoritatea consumatorilor să caute soluții mai ieftine și mai sănătoase cu care să îl înlocuiască.
Cu ce pot să înlocuiască românii uleiul de floarea soarelui. Varianta ieftină și naturală pe care o pot găsi în comerț

Cu ce pot să înlocuiască românii uleiul de floarea soarelui. În prezent, prețul unui litru de ulei de floarea-soarelui sare de 10 lei, iar gospodinele au început să vâneze ofertele pe care le pun la dispoziție marile magazine, dar și să caute alternative mai ieftine.

Citește și Alertă alimentară! 13 mărci au pus la vânzare ulei de măsline cu efect dăunător pentru sănătatea omului

Cu ce pot să înlocuiască românii uleiul de floarea soarelui

Ultimele date publicate de INS arată că românii caută produse care să înlocuiască uleiul de gătit  pe care îl folosesc zilnic la prepararea mâncărurilor şi care s-a scumpit cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Gina Bradea le liniștește pe gospodine și spune că există câteva alternative ieftine și sănătoase pentru uleiul de floarea-soarelui.

Potrivit celebrei bucătărese, cea mai ieftină alternativă pentru uleiul de gătit ar fi untura de porc, unul dintre cele mai cunoscute nume din zona de cooking online.

Totodată, şi untura de raţă sau de gâscă, uleiul de rapiță și cel de palmier, pot să înlocuiască fără probleme uleiul de floarea-soarelui, însă prețurile lor sunt ceva mai mari.

Cu toate acestea, untura de porc este ideală pentru gătit, iar prețul nu este foarte piperat. Pentru 500 de grame de untură de porc românii trebuie să scoată din buzunar aproxiativ 10 lei.

„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă.  Din carnea de pasăre, din nou, putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu patru persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină ar ajunge o lună de zile”, spune Gina Bradea, vlogger, potrivit foodstory.ro.

INS confirmă că alimentele s-au scumpit cu 50%

Alimentele care s-au scumpit cu peste 50% în ultimul an. Cifrele oficiale ale Institutului Național de Statistică reliefează schimbarea care a afectat toți românii.

Alimentele sunt din ce în ce mai scumpe. Rata anuală a inflaţiei a crescut la 15,5% în februarie, anunţă astăzi INS, după ce scăzuse în luna ianuarie. Din acest motiv, o serie de scumpiri dramatice s-au înregistrat la cele mai importante produse alimentare.

Potrivit bilanțului Institutului Național de Statistică, începând cu luna decembrie 2022, rata inflației din ţara noastră a început să scadă uşor, dar creșterile foarte mari ale prețurilor la alimente de baza îi determină în continuare pe români să cumpere mai puțină mâncare.

În decembrie 2022, rata inflaţiei a ajuns la 16,4%, de la maximul anului 2022, de 16,8%, înregistrat în luna noiembrie. În prima luna a anului 2023, rata inflației a scăzut până la 15,1%.

Conform specialiștilor, acesta va fi trendul anului 2023, astfel încât la sfârșitul acestui an, reprezentanții BNR se așteaptă ca acest indice să ajungă la pragul de o cifră.

În același timp, reprezentanții Băncii Naționale a României estimează o scădere foarte lentă până în vara anului 2023, cu mici variații. În a doua jumătate a anului 2023, însă, vom vedea o scădere puternică a ratei inflației.

Cu toate acestea însă, cifrele sunt aproape duble față de februarie 2022, atunci când rata inflației din România a ajuns la 8,5%. Timp de un an, am văzut preţuri-record la produsele de bază, preţuri care nu vor scădea nici în 2023.

Din contră, acestea urmează să crească şi mai mult, ritmul de creştere fiind, însă, unul mai lent. Spre exemplu, conform INS, în luna ianuarie, cel mai mult s-a scumpit zahărul, al cărui preț a crescut cu 63% faţă de ianuarie 2022. De partea cealaltă, untul s-a scumpit cu 47%, făina – cu 31%, cartofii – 35%, uleiul – 34%, gazele – 28%, energia electrică – 21%.

Ce produse s-au scumpit cel mai mult – Februarie 2022 / Februarie 2023

  • Zahăr + 63,56%
  •  Unt +44,85%
  • Făină +26,85%
  • Cartofi +34,82%
  • Ulei +29,52%
  •  Margarină +34,89%
  • Lapte de vacă +32,39%
  • Gaze +41,94
  • Energie electrică +27,20%.

Citește și Controale masive, în urma prețurilor umflate pe înțelegeri secrete de companii. Produsele vizate au fost zahăr, unt și ulei