- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Controale masive, în urma prețurilor umflate pe înțelegeri secrete de companii. Produsele vizate au fost zahăr, unt și ulei

30 Mar, 15:21 • Constantin Cristina
Consiliul Concurenței a depistat prețuri explozive pe bază de înțelegeri secrete între marile companii, ce vizează produsele primare: unt, ulei și zahăr. Inspectorii au demarat controale masive.
Controale masive, în urma prețurilor umflate pe înțelegeri secrete de companii. Produsele vizate au fost zahăr, unt și ulei

Prețurile alimentelor de bază au fost umflate pe înțelegeri secrete de companii. Tarifele uleiului, zahărului și untului au crescut semnificativ ilegal, tocmai pentru ca firmele să obțină un profit mai mare, a anunțat stiripesurse.ro.

Citește și: Controale fulger la comercianții de carne! ANSVSA a găsit grave probleme, ce pun în pericol sănătatea românilor

„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Controale masive, în urma prețurilor umflate pe înțelegeri secrete

Inspectorii au demarat trei investigații privind aceste creșteri în secret. În cadrul acestor investigații s-au desfășurat inspecții neanunțate la firmele de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, dar și de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact şi Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Braşov (Olympus).

Controale masive, în urma prețurilor umflate pe înțelegeri secrete
Controale masive, în urma prețurilor umflate pe înțelegeri secrete

În cazul zahărului, controlele s-au realizat la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL. Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Conform Consiliului Concurenței, legea interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare, a informat sursa citată.

Alte articole: Reguli noi la vânzarea laptelui și a produselor lactate. Au început controalele în marile magazine, iar amenzile sunt destul de mari