- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum afli în timp real câte puncte de amendă ai acumulat până în 2024?

21 Feb, 10:31 • Bumbeneci Diana
În România, un cumul de 15 de puncte amendă duce la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile sau pentru o perioadă mai mare, în anumite condiții. Iată însă cum poți ști câte puncte de amendă ai strâns și când expiră acestea.
Cum afli în timp real câte puncte de amendă ai acumulat până în 2024?

Este important ca fiecare șofer să poată verifica în mod facil dacă și câte puncte de penalizare rutieră a acumulat. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002, titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice într-una din următoarele modalități:

  • de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;
  • de la orice structură de poliție rutieră.

Mai exact, demersul clasic face referire la deplasarea la Poliție, depunerea unei cereri și revenirea pentru obținerea unui răspuns.

Cea mai simplă modalitate de a afla situația punctelor amendă este online

O altă variantă ar fi aceea a depunerii unei cereri pe mail, adresată serviciului Poliției rutiere din zona de domiciliu. Timpul de așteptare pentru primirea unui răspuns poate ajunge până la 15 zile, iar eliberarea documentului se face personal, la ghișeu.

Lista adreselor de e-mail ale serviciilor de poliție rutieră poate fi consultată la acest link. https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-rutiera/adrese-de-email-servicii-politii-rutiere.

punctele de amendă se pot verifica pe ghișeul.ro
punctele de amendă se pot verifica pe ghișeul.ro

Cea mai rapidă și totodată simple metodă prin care se poate afla situația punctelor amendă presupune accesarea a două portaluri care sunt legate la baza de date a Poliției Rutiere: hub.mai.gov.ro și ghiseul.ro.

„Dacă se folosește site-ul ghiseul.ro, după logare, pentru a fi redirecționat către hub.mai.gov.ro (de unde, de fapt, se obține istoricul sancțiunilor), șoferii trebuie să apese pe butonul Cazier judiciar/ rutier.

Ulterior, după ce ajung pe hub.mai.gov.ro, solicitanții trebuie să apese butonul de Istoric al sancțiunilor rutiere, opțiune aflată în partea stângă a site-ului.

Trebuie selectată perioada pentru care se face verificarea – un an, doi ani, trei ani, toată perioada – precum și motivul pentru care se solicită documentul”

Vezi și: Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  • clasa I – două sau trei puncte amendă;
  • clasa a II-a – patru sau cinci puncte amendă;
  • clasa a III-a – de la șase la opt puncte amendă;
  • clasa a IV-a – de la nouă la 20 de puncte amendă;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte amendă.

Când și pe ce perioadă se suspendă permisul de conducere

Conform legii, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

  • pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
  • pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
  • pentru o perioadă de 180 de zile, atunci când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei;
  • pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care legislația rutieră prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.

Ai mai putea citi: Meteo 21-23 februarie 2024. Vremea se schimbă radical în România

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult