- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum își aleg bogații casele. Detaliile la care sunt atenți românii care dau milioane de euro pe o locuință

04 Apr, 19:35 • Bocioacă Bianca
Cumpărătorii de case scumpe din România au câteva criterii clare atunci când sunt dispuși să dea milioane de euro pe o locuință. Desigur, vorbim despre vile și penthouseuri la care românii de rând nici măcar nu visează.
Cum își aleg bogații casele. Detaliile la care sunt atenți românii care dau milioane de euro pe o locuință

Pentru că sunt dispuși să plătească sume colosale pentru o locuință, bogații României au câteva aspecte la care sunt atenți atunci când vine vorba de cumpărarea unei case. Unul dintre cele mai importante aspecte este cel al zonei.

„Zona este cea care departajează locuințele de lux de locuințele din clasa medie. Evident, pentru fiecare, «zonă» poate să însemne altceva, deoarece unul vrea în Primăverii, altul Aviatorilor sau Kiseleff, Dorobanți-Capitale. Cam acestea sunt cele mai scumpe zone din București. În mod tradițional, încă de dinainte de ‘89, sunt cunoscute ca fiind zonele de lux din Capitală”, a explicat Andreea Comșa, CEO și fondatoare a Premier Estate Management, companie de consultanță imobiliară care are în portofoloiu și apartamente de 2,5 milioane de euro, potrivit wall-street.ro.

Citește și: Programul Noua Casă, ignorat de românii care vor să-și cumpere o locuință. Într-o lună, au fost depuse nici 100 de cereri

Cum își alege un bogat o locuință

Potrivit CEO-ului, după acestea urmează zona Herăstrău, Grădina Icoanei și Floreasca, o zonă care a devenit tot mai scumpă în ultimii ani.

Al doilea criteriu important este suprafața. Un apartament de lux nu poate fi de lux dacă are suprafețe mici. Un alt criteriu, care a devenit important în ultimii ani, este cel al spațiilor luminoase și deschise. Se caută spații cu suprafețe vitrate mari, ca locuința să beneficieze de cât mai multă lumină naturală. Când vine vorba de penthouseuri sunt foarte importante terasele spațioase.

La noi, termenul este folosit excesiv, pentru apartamente care nu sunt penthouse. Nu orice apartament de la ultim etaj, care costă 200.000 – 300.000 de euro este penthouse. Conceptul de penthouse nu are cum să coste mai puțin de 500.000 de euro, mai spune Andreea Comșa, potrivit sursei citate.

Consultantul în imobiliare a subliniat faptul că nu valoarea este ceea ce face ca un apartament să fie penthouse, fiind necesară îndeplinirea mai multor criterii ce țin de construcție, arhitectură și amenajare. Un penthouse nu poate fi atât de ieftin, pentru că este o locuință specială, construită după cerințe specifice, ceea nu se întâmplă cu multe apartamente din România care sunt vândute sub această etichetă.

Se pare că cele mai importante pentru bogați sunt băile, în special atunci când vine vorba de finisaje. Consultantul cu peste 17 ani de experiență spune că apartamentele cu băi frumoase au șanse mai mari să fie vândute, băile fiind unele dintre cele mai complicate zone din locuință în care poți interveni ulterior pentru reamenajare.

„Am întâlnit și situații în care băile erau ireproșabile, dar nu erau pe gustul viitorilor proprietari, care au ales să le refacă cu totul. Desigur, acestea sunt situații foarte rare. În general, în băi, dacă vrei să impresionezi, trebuie să ai piatră naturală, cele mai bune obiecte sanitare, să fie scumpe, de la branduri pe care oamenii le recunosc ușor”, a mai explicat Andreea Comșa.

Citește și: Motivul pentru care polița PAD este avantajoasă pentru românii care cumpără o locuință prin credit ipotecar. Legea care aduce beneficii

În cazul celor cu bani mulți, bucătăriile nu sunt la fel de importante precum băile. De cele mai multe ori, proprietarii preferă să le personalizeze după bunul plac. Potrivit Andreei Comța, cumpărătorii dau milioane de euro, însă, aspectul amenajărilor încăperilor din faza de proiect nu este atât de important, deoarece mulți preferă să le amenajeze după gustul lor.

„De aceea, nu o să vezi prea multe penthouse-uri amenajate în proiectele noi înainte de a fi vândute”, a mai spus Andreea Comșa.

Un locuință de lux poate deveni mai atractivă prin componența locatarilor deja existență într-un complex rezidențial.

Contează și comunitatea, în sensul că poate mai locuiește cineva important acolo, cineva cunoscut, a mai spus Andreea Comșa.

Un complex rezidențial poate ieși în evidență în ochii bogaților și prin anumite facilități, cum ar fi existența unei recepții reprezentative. Această categorie de cumpărători nu vor doar un apartament în care să locuiască, vor experiența de a locui într-un complex de lux, aspecte care să-i facă să simtă că locuiesc într-un loc special.