- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum putem reduce risipa alimentară. Metoda simplă prin care românii pot cumpăra mâncare mai ieftină cu 70%

05 Jun, 08:22 • Fundeanu Madalina
Cea mai bună modalitate prin care putem reduce risipa alimentară. Românii pot cumpăra mâncare cu 70% mai ieftină.
Cum putem reduce risipa alimentară. Metoda simplă prin care românii pot cumpăra mâncare mai ieftină cu 70%

Din dorința de a reduce risipa alimentară, a luat naștere o nouă inițiativă care permite locuitorilor din Capitală să achiziționeze mâncare la prețuri mult mai mici, încurajând astfel sustenabilitatea și economisirea, informează Kanal D.

După implementarea legii anti-risipă alimentară, din ce în ce mai multe supermarketuri, restaurante și hoteluri din București au început să vândă alimentele rămase la sfârșitul programului la prețuri cu mult reduse. La final de program, prețurile la alimente pot fi cu până la 70% mai mici, în comparație cu prima parte a zilei.

Aplicații care reduc risipa alimentară

Un astfel de exemplu vine din partea hotelurilor care, la sfârșitul programului de mic dejun, oferă acest serviciu la doar o treime din prețul inițial.

La un hotel din Capitală, clienții care folosesc aplicațiile speciale pentru a reduce risipa alimentară pot plăti doar 30 de lei pentru un mic dejun care ar costa în mod normal 100 de lei. Aceste aplicații, foarte cunoscute și în alte țări europene, sunt acum tot mai utilizate de către români, oferind oportunități pentru citybreak-uri mai ieftine.

„Este păcat de mâncare, sunt oferte fel și fel și dacă ești un om care e foarte mult în mișcare, descoperi locații noi. Am folosit-o și în Milano și în Londra”, spune Sânziana, un utilizator fidel al acestor aplicații, despre care spune că sunt foarte practice și avantajoase.

Pe de altă parte, Mincho Pachikov, manager de hotel, a punctat beneficiile acestei inițiative pentru ambele părți:

„Este deopotrivă un câștig atât pentru hotel, cât și pentru bucureșteni. Avem alte câteva piețe în Europa unde sunt deja câțiva ani, deci este o practică bună cu care am venit aici în România.”, a spus el.

Și alte localuri au adoptat aceeași strategie. Spre exemplu, la un restaurant renumit pentru ciorbele sale, clienții care comandă după ora 20:00 pot beneficia de prețuri reduse, plătind doar 9 lei. Alex Mantello, marketing manager al restaurantului, a sesizat o creștere considerabilă a vânzărilor de seară:

„Avem o medie de 100 de comenzi pe restaurant. Vânzările au crescut în fiecare seară, ceea ce este foarte bine, putem să observăm că tendința românilor să fie sustenabili este pe piață.”, a declarat Alex Mantello.

Ai mai putea citi: România este campioană la risipă alimentară. În cât timp se aruncă 6.000 de tone de alimente

risipa alimentară
risipa alimentară

Mâncarea care se apropie de expirare nu este dăunătoare sănătății

Anumite hipermarketuri au început să vândă pui rotisat la jumătate de preț în ultimele două ore ale programului. Aplicațiile care salvează mâncarea au devenit din ce în ce mai cunoscute, iar numărul utilizatorilor s-a dublat într-un timp scurt.

„Consumatorul face comandă prin aplicația noastră și se duce în locul respectiv pentru un pachet cu alimente la un preț redus între 50 până la 80%.În România suntem în București, Cluj și Brașov, dar ne vom extinde în toată țara foarte curând.”, a spus Gregoire Vigroux, CEO-ul unei astfel de aplicații.

„În numai două luni de la lansarea pe piața din România, am ajuns la peste 120 de parteneri în București.”, adaugă Alexandru Țurcanu, country manager al aplicației.

Specialiștii punctează faptul că una dintre provocările acestei inițiative este percepția eronată a clienților privind mâncarea care este aproape de termenul de expirare.

„Poate așa am fost învățați: că dacă ai bani, cu siguranță nu ai cere mâncarea la pachet. Dacă ne uităm la scumpirile din ultima perioadă, cu siguranță o deschidere mai mare către mâncarea accelerată sau a cere la pachet mâncarea la restaurant ar putea să ne salveze.”, explică Elena Filip, specialist retail.

Legea anti-risipă alimentară obligă restaurantele, cafenelele și magazinele să scadă prețurile alimentelor aproape de expirare, să le doneze unor asociații umanitare sau să transforme mâncarea rămasă în compost. Ultimele date aratăă că aruncăm în fiecare an mai mult de 2,5 milioane de tone de mâncare, ceea ce înseamnă că trei sferturi din ce cumpărăm ajunge la gunoi.

Vezi și: Risipa alimentară atinge cote alarmante! Aproximativ 70% din deșeuri provin zilnic de la produsele alimentare

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu caracter electoral ilegal”
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu ...
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ar putea revitaliza zona
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ...
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români mai mulţi bani
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români ...
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre averea familiei mele”
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre ...
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive pentru presă
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive ...
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO pentru fraudă
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO ...
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile și amante”
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile ...
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”
Scandal în Senat pe tema crizei de apă. Ședință transformată în duel politic între PSD și USR
Scandal în Senat pe tema crizei de apă. Ședință transformată în duel politic între PSD și USR
Ucraina-Rusia: Vladimir Putin afirmă că unele propuneri din planul american de a pune capăt războiului din Ucraina sunt inacceptabile pentru Kremlin
Ucraina-Rusia: Vladimir Putin afirmă că unele propuneri din planul american de a pune capăt războiului ...
România va avea 100.000 de acceleratoare AI la Cernavodă și Doicești. Guvernul a aprobat ca Ministerul Energiei să devină coordonator principal al proiectului de 5 miliarde de euro
România va avea 100.000 de acceleratoare AI la Cernavodă și Doicești. Guvernul a aprobat ca Ministerul ...
Un livrator de mâncare a rămas fără loc de muncă după ce și-a tuns barba
Un livrator de mâncare a rămas fără loc de muncă după ce și-a tuns barba