- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum vor fi majorate pensiile după modelul elvețian. Daniel Baciu: „Vor beneficia toți”

02 Nov, 09:05 • Bumbeneci Diana
Daniel Baciu a explicat cum se va face majorarea pensiilor. S-a luat în calcul modelul elvețian.
Cum vor fi majorate pensiile după modelul elvețian. Daniel Baciu: „Vor beneficia toți”

Daniel Baciu a explicat noua formulă de calcul a pensiilor pe model elvețian. Președintele Casei Naționale de Pensii susține că de aceasta majorare vor beneficia toți românii care primesc pensie.

Majorarea pensiilor după modelul elvețian

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat care sunt cele mai mari schimbări care îi vizează pe pensionari în noua Lege a Pensiilor.

„Cel mai mare atu al actualului proiect de lege care se află în transparență este că prin noua formulă încercăm să eliminăm inechități. Sunt oameni care au ieșit la pensie pe diferite legislații. Acel număr de puncte, care înseamnă contributivitate, a fost raportat la diferite stagii de cotizare existente la momentul respectiv în legislație.

Au rezultat cuantumuri diferite de pensie. Sunt diferențe de câteva sute de lei. Practic, prin noua formulă din noua lege, acest lucru se înlătură, va conta numai numărul de puncte. La aceeași contributivitate, vor fi pensii egale în plată”, a explicat Daniel Baciu.

Daniel Baciu, despre pensii
Daniel Baciu, despre pensii

Vezi și: Formulă de calcul la pensii. Tabelul cu vârsta standard de pensionare în funcție anul și luna în care te-ai născut

Ce prevede noua formulă de calcul

”Acel VPR a rămas în vigoare, parte din legea 127 la care se adaugă puncte contributive peste acel 25, acele bonusuri și perioade necontributive, stagiu militar, facultate, daca aveți stagiu minim de 15 ani, vi se vor lua în calcul și acele stagii necontributive. Formula de calcul este cu puncte de contributivitate, VPR, raportat la 25 la care se adaugă bonusuri și puncte necontributive.

Iar o noutate spune foarte clar că, de la 1 ianuarie, toate pensiile din sistemul public se vor majora cu 13%. Valoarea punctului de pensie va ajunge la 2.032 lei. De aceasta majorare vor beneficia toți pensionarii. Este o certitudine”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

20231031_proiect-lege-pensii

Când va fi indexată pensia

„Așa cum a fost în ultimii 4 ani, această indexare s-a dat de la 1 ianuarie și respectă modelul elvețian. Rata inflației și creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Trebuie să reușim ca legea să apară cât mai repede ca să putem să o implementăm cât mai repede”, a mai spus Daniel Baciu, la România TV.

Poți citi: Pensionare mai devreme pentru o categorie de români. Cine va avea parte de beneficii în 2024, conform noii legi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult