- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cutremur major pe piața business din București! O renumită afacere a ajuns la colaps financiar. Ce se va întâmpla pentru prima dată în ultimii 20 de ani

08 May, 09:01 • Bumbeneci Diana
Un renumit business din București este în cădere liberă! Specialiștii explică de ce s-a ajuns la un colaps financiar.
Cutremur major pe piața business din București! O renumită afacere a ajuns la colaps financiar. Ce se va întâmpla pentru prima dată în ultimii 20 de ani

Continuă problemele pentru piața business-urilor din România. Niciun proiect mare de birouri nu a început şi nici nu a fost anunţat pentru 2023 pentru prima dată în mai bine de 20 de ani, în condiţiile în care preţurile construcţiilor scumpesc chiria, iar companiile nu mai sunt atât de interesate în a închiria noi spaţii. Despre această situație ieșită din comun a oferit mai multe detalii Silviu Pop, director CEE România Research la Collliers, conform Mediafax.

Încă un business la pământ

Piaţa de birouri din Bucureşti se confruntă în prezent cu incertitudini sensibil mai mari, astfel că mulţi proprietari preferă să aştepte mai multă claritate până să anunţe sau să pună pe piaţă viitoare proiecte. În afară de proiectele cu livrare în 2023, dacă privim dincolo de 2024, este aproape gol calendarul de proiecte unde efectiv se lucrează şi avem şi o dată de finalizare relativ asumată.

În concluzie, pare că o să urmeze o perioadă – cel puţin anii 2024 şi 2025 – cu livrări foarte limitate şi puţine proiecte majore (peste 10.000-15.000 de metri pătraţi, să zicem). Pentru comparaţie, între 2017 şi 2022, pe piaţa de birouri din Bucureşti s-au adăugat în fiecare an, în medie, 180.000 metri pătraţi închiriabili“, explică Silviu Pop, director CEE & România Research la Colliers.

Silviu Pop, director CEE & România Research la Colliers business
Silviu Pop, director CEE & România Research la Colliers business

Vezi și: Nicolae Ciucă anunță noi măsuri luate de Guvern în urma discuției cu fermierii. „Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului și va fi gata cât mai repede posibil”

Mai exact, doar şase clădiri de birouri, totalizând 135.700 mp GLA, ar putea gata finalizate în acest an în Bucureşti, cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de 5 ani, iar analiștii din domeniu se tem că acesta este doar începutul și că vor urma și alte probleme destul de grave.

Dintre cele demarate în 2022 NEPI-Rockcastle a început construcţia celei mai aşteptate clădiri de birouri din zona Barbu Văcărescu, ce va fi conectată la extinderea mallului Promenada. Birourile vor avea o suprafaţă de 5.500 mp şi vor avea cel mai adânc subsol din România – 7 niveluri în subteran, mai anunță sursa citată.

„Activitatea de închiriere pe piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o încetinire în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada de redresare de după pandemie, cererea nouă scăzând aproape la jumătate faţă de primul trimestru al anului trecut, iar cererea totală s-a redus şi ea cu aproximativ 25%”, potrivit datelor Colliers.

Ai mai putea citi și: Ordonanța austerității intră în vigoare săptămâna aceasta! Ce măsuri va lua Guvernul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult