- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou cutremur a zguduit România. INCDFP anunță zonele în care s-a resimțit seismul. Ce riscuri urmează

23 May, 09:26 • Bumbeneci Diana
Al doilea cutremur în România în decurs de câteva ore. INCDFP anunță zonele în care cutremurul a băgat spaima în români.
Un nou cutremur a zguduit România. INCDFP anunță zonele în care s-a resimțit seismul. Ce riscuri urmează

Un cutremur cu magnitudinea 3,1 s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, la ora locală 1:20, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un nou cutremur în România

Seismul a avut loc la adâncimea de 113,1 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 48 km nord-vest de Buzău, 60 km vest de Focşani, 67 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 69 km est de Braşov şi 70 km nord-est de Ploieşti.

Este al doilea seism în decurs de câteva ore. Miercuri, 22 mai, la ora 12:53:36, s-a produs un seism în județul Buzău. El a fost cataglogat drept „mediu”, având magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 110.0 km.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km SE de Sfantu-Gheorghe, 59km V de Focsani, 63km E de Brasov, 64km NV de Buzau, 84km N de Ploiesti”, transmite INFP.

De la începutul lunii mai, în România s-au produs 24 de seisme cu magnitudini între 2,1 şi 4,1.

Seismele din luna mai 2024
Seismele din luna mai 2024

Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Ai mai putea citi și: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

cutremur
cutremur

Vrancea este recunoscută pentru mișcările tectonice intermediare, care au loc la adâncimi de 70-200 km. Alte zone seismice includ Banat, Făgăraș-Câmpulung, Maramureș și Crișana.

Zonele seismice majore din România

  • Zona Vrancea: Aceasta este cea mai activă zonă seismică din România, cu cutremure care pot avea magnitudini de până la 7-8 grade pe scara Richter. Este situată la intersecția plăcilor tectonice est-europene și subducția de sud. Zona seismică este capabilă să genereze cutremure de magnitudine mare, între 7 și 8 pe scara Richter, care pot avea efecte devastatoare, însă în ultimii ani înregistrează constant activitate seismică de intensitate mai mică.
  • Banat: Situată în vestul României, această zonă are activitate seismică mai redusă, dar cutremurele pot fi resimțite în zone extinse.
  • Făgăraș-Câmpulung: Aceasta este o zonă seismică situată în Munții Carpați Meridionali, cu activitate moderată.
  • Maramureș: Activitate seismică redusă, dar cu cutremure resimțite ocazional în nordul României.
  • Crișana: Aceasta este o zonă cu activitate seismică redusă, situată în nord-vestul României.

Vezi și: Riscul nespus în caz de cutremur major în România. Abia acum s-a aflat adevărul!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult