- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Daniel Baciu face marele anunț pentru 5 milioane de pensionari. „Va fi nevoie de un nou mod de calcul”

06 Nov, 16:41 • Bumbeneci Diana
Șeful CNPP explică principalele schimbări în noua lege a pensiilor. Veniturile se schimbă pentru cinci milioane de pensionari.
Daniel Baciu face marele anunț pentru 5 milioane de pensionari. „Va fi nevoie de un nou mod de calcul”

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat care sunt principalele schimbări din noua lege a pensiilor și care este valoarea la care vor ajunge veniturile pensionarilor. Conform oficialului, veniturile a aproximativ cinci milioane de pensionari urmează să crească în ianuarie 2024.

Daniel Baciu face marele anunț pentru 5 milioane de pensionari

Articolul 84 prevede foarte clar această majorare a tuturor pensiilor existente, aproximativ 5 milioane de pensionari existenți în momentul de față în sistemul public de pensie care vor beneficia de această majorare a punctului de pensie cu 13,8%, punctul de pensie ajungând la valoarea de 2032 de lei. Toți pensionarii în plată vor beneficia”, a declarat Daniel Baciu.

Șeful Casei de Pensii susține că, tot în 2024, va avea loc și a doua majorare a pensiilor, imediat după recalcularea acestora.

Poți citi și: Casele de Pensii s-au închis! Angajații din toată țara protestează azi. „Ne cerem scuze pentru situația creată beneficiarilor. Luptăm pentru drepturile noastre legale”

„O mare majoritate din pensionari vor primi această majorare și după recalculare. Acum așteptăm ca legea să-și parcurgă procesul legislativ în Parlament. Legea va trebui apoi publicată în Monitorul Oficial, apoi avem un termen de 90 de zile pentru a elabora normele de aplicare a legii, urmând ca apoi să implementăm noua lege a pensiilor.

Va fi nevoie de un nou mod de calcul, un nou program informatic de calcul al pensiilor. Trebuie să facem toate acestea într-un timp foarte scurt ca apoi pensionarii să primească toate pensiile recalculate”, a mai spus șeful Casei de Pensii la România TV.

Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la valoarea de 2032 de lei punctul de pensie.

„Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la valoarea de 2032 de lei punctul de pensie, de la 1785 de lei, o creștere de 13,8% acordată tuturor pensiilor în plată.

O pensie de serviciu are două componente, una calculată pe contributivitate și partea cea care se suportă de la bugetul de stat care se calculează conform legii respective, care reglementează respectivul statut. Este o reglare între bugete.

Se va primi acea sumă numai că partea contributivă se majorează cu procentul respectiv, diminuându-se practic din subvenția de la bugetul de stat urmând ca pensia să nu crească per ansamblu, să rămână aceeași pensie în plată”, a spus Daniel Baciu și la realitatea.net.

Vezi și: Meteo 6-12 noiembrie. ANM anunță unde vor fi 2 grade Celsius. Se schimbă vremea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult