- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Datoria de 90.000 de euro de la bancă a unui consumator a fost ștearsă. Negocierea a fost purtată în cadrul CSALB

28 Feb, 19:53 • Cornel Ghimeșan
O negociere relizată prin intermediul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a dus la un caz unic. Datoria de 90.000 de euro a unui consumator a fost ștearsă. Care au fost condițiile acceptate de bancă?
Datoria de 90.000 de euro de la bancă a unui consumator a fost ștearsă. Negocierea a fost purtată în cadrul CSALB

Datoria de 90.000 de euro (446.000 de lei,) pe care o avea clientul unei bănci, a fost ștearsă în urma negocierilor realizate prin intermediul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Pentru a șterge această datoria a fost impusă și o condiție, respectiv ca cei doi codebitori să achite suma de 800.000 de lei și să încheie.

Acest caz reprezintă o premieră tocmai din cauza sumelor implicate, dar și pentru că a fost vorba de un efort uriaș făcut de ambele părți pentru a se ajunge la un compromis, a afirmat Alina Radu, conciliator CSALB și avocat.

Alte articole: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru Metroul spre Aeroportul Otopeni. Cine va prelua proiectul în valoare de peste 1,27 miliarde de lei

„Consumatorul a solicitat concilierea deoarece făcuse mai multe restructurări ale acestui împrumut și nu reușise să respecte termenele de rambursare. Practic, nu mai putea plăti ratele mari la care se angajase. Scenariul pe care l-a propus consumatorul era ca banca să reducă soldul de la 1,2 milioane de lei la 960 de mii de lei, iar datoria rămasă să fie achitată în următorii zece ani.

Scenariul inițial cu care venise banca în conciliere era să prelungească doar cu câteva luni termenul de plată și să nu acorde niciun discount, ținând cont că pentru acest împrumut începuseră deja procedurile de executare. De aici au început negocierile care au durat 165 de zile și în care am purtat peste 10 runde de negocieri.

Particularitatea cazului nu este doar reducerea oferită de bancă, ci și efortul și resursele angajate de consumator. Pot spune că în negociere am ajuns la mijloc: am obținut un termen scurt de plată pentru cei 800 de mii de lei, așa cum își dorea banca și o reducere consistentă a soldului, de peste 400 de mii de lei, așa cum își dorea consumatorul. Din fericire, consumatorul a reușit să obțină un alt împrumut, de la o altă bancă, și a achitat suma de 800 de mii de lei integral, așa cum solicitase banca. A fost unul dintre puținele cazuri în care ambele părți au făcut compromisuri serioase și au implicat eforturi financiare mari”, arată conciliatorul.

Cât durează o negociere între un consumator și o bancă

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar

a explicat că negocierile dintre consumatori și bănci sunt de obicei rezolvate în termen de 25 de zile. Aceasta a fost media pentru anul 2022, fiind cea mai bună cifră de la înființarea Centrului până în prezent.

Termenul maxim pentru soluționarea unei negocieri prin CSALB este de 90 de zile, însă acesta poate fi depășit în cazul negogierilor mai complicate, conform OG nr.38/2015. Totuși în ultimii patru ani durata media în care se finalizează o conciliere s-a diminuat semnificativ. Dacă ar trebui să comparăm cu anii 2019 și 2022, acum se ajunge la o concluzie de două ori mai repede. Anul trecut au existat 658 de negocieri între consumatori și bănci, purtate în cadrul CSALB . Dintre acestea 90% au fost încheiate cu acceptarea ambelor părți a soluțiilor propuse de conciliatorii Centrului.

Cele mai rapide înțelegeri au fost finalizate în 2022 într-o singură zi (10 cazuri), dar au existat și 13 negocieri mult mai dificile, care s-au încheiat după 150 de zile. Negocierile sunt gratuite pentru consumatori, iar decizia la care se ajunge (chiar într-un timp atât de scurt) are puterea unei hotărâri în instanță.

Conciliatorii care au soluționat negocierile cel mai rapid sunt Alexandru Ambrozie (o medie de 12,4 zile), urmat de Septimiu Stoica (12,8 zile) și Mihaela Budișteanu (13,2 zile). Conciliatorii care au intermediat cele mai multe negocieri în 2022 sunt Camelia Popa (52 dosare de conciliere), Roxana Mustățea (51 dosare) și Mihaela Budișteanu (48 de dosare).

În primele două luni ale acestui an au fost înregistrate 550 de cereri de negociere (355 adresate băncilor și 195 pentru IFN-uri), din care s-au format 130 dosare de conciliere (128 în raport cu băncile și 2 în raport cu IFN-urile). Alte 75 de cereri au fost soluționate direct de către părți, după sesizarea CSALB (25 cu băncile și 50 cu IFN-urile).

Citește și: Românii pot sta acasă doi ani pe banii statului. Ce este concediul de acomodare, adoptat marți de Parlament

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult