- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De câți bani are nevoie un tânăr din România pentru un trai decent, în 2024. Salariile oferite de angajatori sunt considerate prea mici

28 Nov, 20:52 • Bocioacă Bianca
Tinerii își doresc salarii mai mari, pentru a putea duce, în România, un trai decent. Pretențiile salariale au crescut în ultimii ani, lucru conștientizat și de angajatori.
De câți bani are nevoie un tânăr din România pentru un trai decent, în 2024. Salariile oferite de angajatori sunt considerate prea mici

Absolvenții sau viitori absolvenți de studii superioare au așteptări mari de la viitoul loc de muncă. Tinerii din România își doresc un trai decent, acasă, fără să fie nevoiți să plece peste hotare.

Studenții, în special cei aflați în an terminal, își caută deja un drum în viață și un loc de muncă pentru care să aplice după finalizarea studiilor.

„În perioada în care eşti încă student, lucrurile sunt puţin mai simple. Mai primim bani de la părinţi, unii dintre noi au şi burse. Totodată, acum stăm mai multe persoane într-un apartament, în chirie sau avem cazare la cămin. Dar, după terminarea facultăţii, cred că ne dorim cu toţii un job plătit decent, care să ne permită plata unei chirii, plata utilităţilor şi un trai decent”, a declarat Maria, studentă în an terminal la Facultatea de Litere din Iași, pentru adevarul.ro.

Citește și: Țara cu cea mai bună carne de porc din Europa. Surpriză mare, NU este România! Sorin Minea: „Când spui că ceva e mai bun, încerci să-l faci mai scump”

De ce salariu are nevoie un tânăr din România pentru un trai decent

Potrivit studenților, un tânăr care termină facultatea ar trebui să primească lunar, un salariu de cel puțin 4.000 de lei pentru a se descurca în Iași. Astfel, calculele făcute de viitori absolvenți sunt cât se poate de simple.

Cred că, în momentul de faţă, într-un oraş precum Iaşiul, o persoană se poate descurca cu suma de 4.000 de lei lunar, având în vedere că o chirie ajunge la aproximativ 1.500 de lei. Dacă adăugăm costul utilităţilor, aproximativ 500 de lei, se ajunge la un total de 2.000 de lei. Deci, mai rămân 2.000 de lei pentru cumpărături, alimente şi pentru activităţi de relaxare, teatru sau film. 4.000 de lei ar fi un salariu decent dar este mai greu de obţinut, cel puţin în Iaşi”, a adăugat tânăra studentă.

Citește și: ANALIZĂ. Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România riscă să intre în insolvență

Angajatorii sunt conștienți că pretențiile salariale ale viitorilor angajați au crescut semnificativ și încearcă, în acest sens, să se alinieze cerințelor.

Tinerii îşi doresc un trai mai bun, îşi doresc să nu mai plece din ţară. Multinaţionalele oferă salarii destul de bune, care se apropie de cerinţele lor. În general, aşa cum aţi precizat, absolvenţii îşi doresc un salariu în jurul sumei de 4.000 de lei net. El poate fi obţinut, dar depinde foarte mult şi de aptitudinile viitorului angajat, de limbile străine pe care le cunoaşte”, a precizat Andrei Carp, manager în cadrul unei multinaţionale din Iaşi.