- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De necrezut! Românii sunt recompensați dacă se reîntorc în țară!

16 Oct, 22:14 • Oprea Alina
Acest lucru chiar se întâmplă! Odată ce românii se reîntorc îm țară, aceștia primesc un ajutor de la stat. Beneficiile acestui ajutor de stat pot fi primite doar dacă respectivul sau respectiva îndeplinește anumite condiții.
De necrezut! Românii sunt recompensați dacă se reîntorc în țară!

Dacă faci parte din românii care iau șomaj în orice stat membru UE sau membru al Spațiului Economic European, atunci vei beneficia de dreptul de a primi șomaj în cazul în care te întorci în România.

Citește mai multe despre: Ajutor șomaj 2023. Iată cine sunt românii care vor beneficia și ce acte sunt necesare

Condițiile de eligibilitate pentru românii șomeri

Persoanele interesate ar trebui să obțină un document de la instituția din țara UE responsabilă de acordarea acestui drept și apoi să se înregistreze la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă corespunzătoare domiciliului lor. Acest „statut” de țomer se poate păstra și în cazul deplasării dintr-un stat într-altul din Uniunea Europeană și respectivul sau respectiva este î căutarea unui loc de muncă.

Românii în șomaj
Românii în șomaj

Mai mult decât atât, cei care beneficiază de indemnziație de șomaj care este dintr-o țară membră Uniunii Europene sau SEE (UE + Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) își pot exporta acest drept în România). Prin urmare, pentru a păstra dreptul la indemnizația de șomaj într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana beneficiară trebuie să obțină aprobarea instituției aparținătoare statului respectiv și care este competentă și să depună o cerere pentru eliberarea formularului U2, care confirmă perioada în care aceasta poate primi indemnizația de șomaj în timp ce își caută un loc de muncă în alt stat membru, conform Antena 3.

Cum decurge procesul

Persoana care aplică are la dispoziție șapte zile pentru a se înscrie pentru un loc de muncă la agenția județeană pentru ouparea forței de muncă potrivit domiciliului din actul de identitate.Perioada de plată a indemnizației de șomaj poate dura până la trei luni, dar se pate extinde până la șase luni. De luat aminte că această extindere nu este  sigură, întrucât depinde foarte mult de decizia instituției.

Prestația de șomaj este bidirecționată. Ce înseamnă acest lucru? Cp ajutorul poate fi redirecționat atât către România (către alt stat), cât și spre o altă țară SEE (din România). Foarte important de menționat faptul că etapele depind foarte mult de fiecare situație în parte.

Citește mai multe despre: Măsurile propuse de Comisia Europeană nu pun capăt problemelor din România. Multe firme vor ajunge în pragul falimentului. „Vom avea și șomaj”