- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Măsurile propuse de Comisia Europeană nu pun capăt problemelor din România. Multe firme vor ajunge în pragul falimentului. „Vom avea și șomaj”

31 Aug, 19:30 • Lupu Alexandra
Ce s-ar putea întâmpla în România dacă se vor aplica toate măsurile propuse de Comisia Europeană. Un economist trage un semnal de alarmă.
Măsurile propuse de Comisia Europeană nu pun capăt problemelor din România. Multe firme vor ajunge în pragul falimentului. „Vom avea și șomaj”

Avertisment dur pentru România! Măsurile propuse de Comisia Europeană ar aduce multe firme în pragul falimentului, informează bugetul.ro.

Măsurile propuse de Comisia Europeană pun România în pericol

Mircea Coșea lansează un avertisment dur. Economistul spune că multe dintre firmele din România se vor închide și va exista o pierdere de activitate pe piața europeană, din acest punct de vedere. El menționează că va fi o perioadă grea dacă se aplică toate măsurile înaintate de Comisia Europeană. Economistul atrage atenția că Guvernul riscă să aplice măsurile referitoare la impozit și taxe, însă fără a mai lua în calcul consecințele.

Citește și despre: Comisia vrea, dar Guvernul nu! România respinge creșterea TVA la 21%/ Comisia Europeană cere măsuri dure, după ce propunerile ministrului Boloș sunt insuficiente

„Vom avea și șomaj. Se închid firme și pierderi de activitate pe piața europeană.

Va fi foarte greu, iar guvernul României se află între ciocan și nicovală: nu are o strategie, umblă cu măsuri de cosmetizare.

Este partizanul creșterii impozitelor și taxelor fără să se gândească la efectele negative pe care le are”, a explicat analistul economic.

Printre măsurile pe care CE le dorește se află majorarea TVA la 21%. Oficialii europeni nu au fost convinși de calculele prezentate de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Directorii din Comisie, care nu au putere de decizie, însă fundamentează tehnic hotărârile luate de colegiul comisarilor, au sugerat în discuțiile cu ministrul de Finanțe că necesarul de bani la buget ar putea fi strâns prin creșterea TVA cu două puncte, de la 19% la 21%.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

O altă măsură sugerată de Comisia Europeană se referă la creșterea impozitului pe dividende de la 8 la 10%. Aminim că impozitul a mai crescut deja o dată în acest an, de la 5 la 8%. Oficialii europeni au cerut măsuri mult mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care sunt din ce în ce mai mari.

Cu toate acestea, Guvernul respinge TVA la 21% sau creșterea TVA la alimente. Discuția finală între Marcel Ciolacu și Comisia Europeană va avea loc vineri, atunci când premierul se va întâlni cu președinta Ursula von der Leyen și vicepreședintele Valdis Dombrovskis. Marcel Ciolacu are de gând să prezinte la această ședință propunerile lui Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, în speranța că va primi acceptarea măsurilor necesare pentru reducerea deficitului bugetar.

Te-ar putea interesa și: Decizie fără precedent. Comisia Europeană solicită creșterea TVA cu două puncte. Marcel Ciolacu continuă negocierile