- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie de ultimă oră! Circulația cu actul de identitate normal se va putea face până la data de 31 Decembrie 2023!

28 Dec, 22:46 • Oprea Alina
Guvernul a avut o ședință în contextul căreia cărțile de identitate vor fi valabile până la data de 31 Decembrie 2023! Vor fi emise cele electronice
Decizie de ultimă oră! Circulația cu actul de identitate normal se va putea face până la data de 31 Decembrie 2023!

S-au născut foarte multe discuții cu privire la emiterea cărților de identitate cu Cip, astfel că a dus la o adevărată efervescență în rândul cetățenilor. În decursul serii de joi au fost implementate noi măsuri menite a sprijini Tranziția spre noile tipuri de acte.

Ai putea fi interesat și de: Cărți de identitate cu cip începând cu data de 1 Ianuarie 2024! Ce trebuie să știe romanii atunci când pleacă în Uniunea Europeană fără pașaport!

Cartea de identitate simplă nu se va mai emite

Românii pot circula în afara țării cu cărțile de identitate normale emise până pe data de 31 decembrie 2023.

Carte de identitate
Carte de identitate

Acest lucru până la punerea în circulație la nivel național a cărților de identitate electronice. Acest lucru se precizează într-o ordonanța aprobată joi de Guvernul României.

Prin această Ordonanță de Urgență se modifică art.13 alin.(3) din OUG nr.97/2005, astfel încât şi cărţile de identitate emise după data de 31 decembrie 2023 să aibă în continuare proprietatea unor documente de călătorie.

Această măsură a fost luată pentru a nu se îngrădi dreptul la libera circulație a românilor, acest lucru până ce cărțile de identitate electronice vor fi puse în circulație la nivel național.

Aceste cărți de identitate vor fi apreciate ca fiind documente de călătorie în toate statele membre ale Uniunii Europene. Totuși, nu doar în UE, ci și în statele terțe care le recunosc pe acestea ca fiind documente de călătorie, în condițiile stabilite de reglementările europene.

Odată cu data de 1 Ianuarie 2024 buletinele pe care le Deținem cu toții, cele normale, nu vor mai fi emise. Acestea vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține un Cip. În cadrul acestora vor fi stocate datele personale ale cetățeanului. În acest context, vorbim despre numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal, dar și două amprente digitale.

Începând cu 1 ianuarie 2024, toți cetățenii români, indiferent de localitatea de domiciliu, vor primi în momentul în care își schimbă buletinul noile cărți electronice de identitate.

Acestea vor fi utilizate de români în momentul în care călătoresc, fără să mai aibă nevoie de pașaport, în toate statele membre ale Uniunii Europene dar și în statele care recunosc cărțile electronice de identitate, potrivit Antena3.

Ai putea fi interesat și de: Românii cărora le expiră actele de identitate riscă să se trezească cu conturile bancare blocate. Ce prevăd ultimele reglementări