- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie oficială. ANAF nu va mai lua bani în plus, în cazul popririlor, de la românii care au mai multe conturi bancare. O nouă măsură se aplică de la 1 octombrie

10 May, 15:43 • Lupu Alexandra
Românii trebuie să știe asta! Se rezolvă problema banilor luați în plus de către ANAF. Măsura intră în vigoare de la 1 octombrie 2023.
Decizie oficială. ANAF nu va mai lua bani în plus, în cazul popririlor, de la românii care au mai multe conturi bancare. O nouă măsură se aplică de la 1 octombrie

Vești bune pentru români! Persoanele care au mai multe conturi bancare și se confruntă cu o datorie neachitată, nu se vor mai trezi că le-au fost luați mai mulți bani din cont, în cazul popririlor. Problema încasărilor în plus va dispărea de la 1 octombrie 2023, relatează economedia.ro.

Nu vor mai fi luați bani în plus, în cazul popririlor

Ordinul ANAF 626/2023 obligă toate băncile din România să comunice constant, prin sistemul e-Popriri, informații despre sumele din conturile românilor care au datorii neachitate. În acest fel, ANAF nu va mai încasa mai mulți bani decât ar avea dreptul, în cazul persoanelor cu mai multe conturi bancare. Momentan, în sistemul menționat nu ajung date despre sumele disponibile din contul datornicilor.

Măsura se va aplica de la 1 octombrie 2023. În tot acest timp, băncile trebuie să adapteze sistemele informatice popririi. Transmiterea datelor din conturi este o variantă opțională acum, pentru că instituțiile bancare sunt invitate doar să adere, printr-o convenție-cadru, la mecanismul de comunicare electronică a actelor de executare silită.

Citește și: Economia „gri” spulberă visul ANAF. Câți bani a colectat statul din impozitarea bacșișului

Conform referatului de aprobare ce a însoțit Ordinul 626/2023, ANAF arată că numai Banca Comercială Română a încheiat o astfel de convenție cu autoritățile și transmite datele din conturi, de când s-a implementat noul sistem de popriri și până acum. În referat se menționează că măsura este adoptată tocmai pentru că au existat foarte multe situații în care băncile au procedat simultan la virarea sumelor din conturile românilor, întrucât nu știau că și celelalte instituții bancare la care persoana îndatorată are conturi au virat sumele indisponibilizate.

Popriri
Popriri

„Instituțiile de credit împreună cu A.N.A.F. realizează reconcilierea informațiilor existente în bazele de date proprii cu privire la măsurile de executare silită prin poprire asupra disponibilităților bănești înființate înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin (este vorba de Ordinul ANAF 878/2022, care e în vigoare din 11 mai 2022 – n. red.), inclusiv în ceea ce privește actualizarea sumelor rămase de recuperat din acestea la data concilierii, în baza unui calendar stabilit cu instituțiile de credit”, prevede noul ordin.

„Se impune această modificare ținând cont de faptul că s-au constatat situații în care băncile au procedat simultan la virarea sumelor din conturile debitorilor, întrucât nu aveau cunoștință că și celelalte bănci unde debitorul avea conturi deschise au virat sumele indisponibilizate, ceea ce a condus la nemulțimiri din partea debitorilor.

Urmare acestor modificări, băncile vor fi obligate să comunice după înființarea popririi, precum și ori de câte ori sunt încasate sume în conturile deschise de debitori, informații cu privire la sumele pe care le pot plăti, scopul fiind acela ca, pe de o parte, debitorilor să nu le fie afectate disponibilitățile bănești, iar, pe de altă parte, organele fiscale să nu fie puse în situația de a restitui sumele încasate în plus”, se mai arată în referat.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Șpagă la ANAF! Șeful agenției a anunțat că elimină rând pe rând angajații care iau mită. „Este o armată de oameni”