- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Economia „gri” spulberă visul ANAF. Câți bani a colectat statul din impozitarea bacșișului

10 May, 10:13 • Andrei Alina
Impozitarea bacșișului a fost una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal din România în ultimii ani. Introdusă de la ianuarie 2023, măsura nu a adus o bună colectare de taxe așa cum spera șeful ANAF.
Economia gri spulberă visul ANAF. Câți bani a colectat statul din impozitarea bacșișului

Prin impozitarea bacșișului de la restaurant cu 10%, guvernanții au sperat că vor aduce venituri suplimentare la buget. Dar măsura nu a fost primită bine de către toți românii. Unii încă preferă să ofere bacșiș ”pe sub mână”.

Datele Ministerului de Finanțe arată că, în cele trei luni de când generozitatea este taxată cu 10%, clienții restaurantelor și cafenelelor ar fi lăsat chelnerilor doar 11 milioane de lei. În ciuda eforturilor statului de a legifera în domeniu, bacșișul rămâne într-o zonă gri a economiei, scrie Profit.ro. De la 1 ianuarie, de când bacșiul a fost impozitat, o piață evaluată de specialiști la aproximativ 1,5 miliarde de lei s-a evaporat. Statul a reușit să colecteze în 3 luni doar 1,1 milioane de lei.

Citește și: Șpagă la ANAF! Șeful agenției a anunțat că elimină rând pe rând angajații care iau mită. „Este o armată de oameni”

Legea privind impozitarea bacșișului, eșec pentru ANAF. Ce se întâmplă în alte țări

În multe țări din vestul și nordul Europei, cum ar fi Germania și Regatul Unit, un bacșiș de 10% este considerat politicos atunci când luați masa în oraș. În unele restaurante, la nota de plată se adaugă automat o taxă de serviciu discreționară de 10-12%. În alte părți, acest bacșiș este voluntar, dar așteptat, în special în localurile de lux.

Citește și: Atenție! Este ilegală promovarea unor prăjituri pe Facebook, apoi vânzarea lor. Șeful ANAF a explicat de ce „O gospodină care vrea să vândă cozonac prin online, nefiind autorizată, este ilegal ce face”

Această politică este mai puțin obișnuită în Franța și în Italia, deși este apreciată în continuare de cei care servesc la mese.

În țări precum Grecia, nu există o cultură puternică a bacșișului în rândul localnicilor, dar acesta a devenit mai așteptat din partea turiștilor.

În America de Nord, un bacșiș de 20% este un standard la un restaurant. Nu este neobișnuit să plătiți peste 25 de procente pentru servicii bune. Taxele sunt adesea adăugate la finalul notei de plată – bacșișurile ar trebui să se adauge la acestea. În baruri, oamenii lasă adesea un dolar sau mai mult bacșiș la fiecare rând.