- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șpagă la ANAF! Șeful agenției a anunțat că elimină rând pe rând angajații care iau mită. „Este o armată de oameni”

04 May, 18:49 • Lupu Alexandra
Șpaga rămâne o problemă pentru ANAF! Șeful agenției ia măsuri serioase în privința angajaților care iau mită.
Șpagă la ANAF! Șeful agenției a anunțat că elimină rând pe rând angajații care iau mită. „Este o armată de oameni”

Lucian Heiuș vorbește public despre una dintre cele mai mari probleme de la ANAF: șpaga. Concret, șeful agenției a confirmat că încă există angajați care iau mită, tocmai de aceea, îi elimină pe rând, informează economedia.ro.

Șpagă la ANAF

Președintele ANAF a declarat public că unii dintre angajații agenției sunt mai puțin onești, motiv pentru care, sunt prinși că iau „șpagă în continuare”. Cu privire la acest subiect, Lucian Heiuș a precizat că astfel de salariați aruncă o anatemă asupra întregii instituții, motiv pentru care are de gând să-i elimine rând pe rând.

Șeful ANAF a precizat că, din 20.000 de angajați, „nu ai cum să nu ai și oameni mai puțini buni”. Mai mult decât atât, Lucian Heiuș a recunoscut că, odată la două luni, prinde doi – trei angajați care iau șpagă și îi elimină. Cu privire la această situație, președintele agenției susține că este una rușinoasă, tocmai pentru că salariații care iau mită nu înțeleg că trebuie să se oprească.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Bătaie pe postul de mecanic la Metrorex. Candidați prinși că au dat șpagă 7.500 de euro pentru a ocupa postul

„Sunt aproximativ 20.000 de angajaţi. Poate că sunt şi mai mulţi. Este o armată de oameni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin buni.

Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin oneşti. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin implicaţi şi cu care din păcate se loveşte un contribuabil în cazul meu sau cineva şi care prin atitudinea unei singure persoane poate să arunce o anatemă asupra unei întregi instituţii. Cum la fel, şi eu recunosc, tot la două luni arestez doi – trei, pentru că iau şpagă în continuare. Nu înţeleg că trebuie să se oprească. (…)

Colaborăm cu toate instituţiile abilitate, trebuie să îi eliminăm pe rând. Cum îi prindem cum îi executăm. Este ruşinos. Şi eu văd că peste două zile, iar vor fi doi săltaţi, dar nu am ce face”, a spus Lucian Heiuş, la conferinţa „Navigating the Digital Frontier: Entrepreneurship, Politics, and Strategy”.

ANAF
ANAF

În continuare, Lucian Heiuș a punctat că educația financiară este foarte importantă pentru România, având în vedere că agenții economici sau chiar și persoanele fizice încă merg cu banii „într-o plăsuță” pentru a-i depune la Trezorerie. Concret, 20% dintre încasările lunare se fac în acest fel, în condițiile în care, de mai bine de câțiva ani, plata se poate face prin intermediul transferului bancar.

„Încă merge agentul economic sau persoana fizică autorizată cu banii într-o plăsuţă şi îi depune la Trezorerie.

20% în condiţiile în care discutăm să zicem de o medie lunară de încasări de 32 de miliarde de lei. 20% la 32 de miliarde de lei înseamnă aproape un miliard şi jumătate de euro, rotund, dacă nu mai mult, care se plăteşte încă de agenţii economici cash în condiţiile în care de cel puţin 7 – 8 ani poţi să plăteşti prin cont bancar.

Am introdus, eram eu director la Timişoara, eram prima trezorerie care a pus POS la fiecare ghişeu”, a mai spus şeful ANAF.

Citește și despre: Județele din România în care mita se practică la nivel înalt. Cele mai multe cazuri în care pacienții au dat șpagă sunt descoperite în Teleorman și Giurgiu