- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Declarația neașteptată a premierului! Marcel Ciolacu vrea scurtarea mandatului președintelui: „Am putea să-l aducem la 4 ani”

09 Feb, 16:46 • Fundeanu Madalina
Marcel Ciolacu vrea să reducă mandatul președintelui României la o durată de 4 ani. De asemenea, a discutat despre comasarea alegerilor și a spus că luni urmează să aibă loc o nouă întâlnire.
Declarația neașteptată a premierului! Marcel Ciolacu vrea scurtarea mandatului președintelui: „Am putea să-l aducem la 4 ani”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ar vrea să reducă mandatul președintelui României la o durată de patru ani, față de cinci, cât este în momentul actual. Astfel, acesta a răspuns unei întrebări legate de un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor primarilor la cinci ani, conform Digi24.

Marcel Ciolacu vrea să reducă mandatul președintelui României la o durată de 4 ani

Marcel Ciolacu a fost întrebat vineri, la Constanța, cum comentează proiectul de lege depus de UDMR în Parlament pentru prelungirea mandatelor primarilor la 5 ani, față de 4 ani, cât este mandatul aleșilor locali în prezent.

„Vă dați seama că nu poate să fie în aplicare în acest moment. Părerea mea e că am putea mandatul președintelui să-l aducem la patru ani, la fel ca al primarilor”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Mandatul președintelui României este de 5 ani, iar acest lucru este stipulat în Constituția României, după ce a fost revizuită în 2003.

Te-ar mai putea interesa și: România, tot mai aproape de intrarea în Visa Waiver! Ambasadoarea SUA la București: ”Lucrăm îndeaproape, până atunci nu e foarte greu să obții o viză”

Marcel Ciolacu, premierul României. Sursă: Gov.ro
Marcel Ciolacu, premierul României. Sursă: Gov.ro

Constituția României, art. 83 (1):

„Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Astfel, pentru scurtarea mandatului prezidențial la 4 ani ar fi nevoie de modificarea Constituției.”

Pe de altă parte, durata mandatului primarilor, de 4 ani, este stipulată în Codul Administrativ (art. 151).

Despre comasarea alegerilor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, privind discuţiile din coaliţie despre comasarea alegerilor, că urmează ca luni să aibă din nou o întâlnire şi că nu s-a luat o decizie până în acest moment.

Liderul PSD a precizat că sunt toate scenariile în acest moment şi că pe el îl interesează să vină în faţa românilor cu un calendar pentru toate alegerile, ca să nu mai fie aceste discuţii interminabile.

„Urmează ca luni să avem o întâlnire. Este posibil (să avem o decizie concretă – n.r.). Momentan nu avem o decizie”, a spus premierul.

Ciolacu a precizat, despre scenariul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, că „sunt toate scenariile în acest moment”.

Vezi și alte știri: Discuțiile despre comasarea alegerilor din 2024, amânate pentru luni. Marcel Ciolacu: „Momentan nu avem o decizie”