- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dezastrul din Turcia ar putea fi repetat oricând și în București! Toni Greblă: „Ar trebui ca și acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate”

07 Feb, 13:46 • Bumbeneci Diana
Prefectul Bucureștiului prezintă un scenariu sumbru legat de clădirile cu risc seismic din București. Mii de clădiri sunt în mare pericol din cauza cutremurului.
Dezastrul din Turcia ar putea fi repetat oricând și în București! Toni Greblă: „Ar trebui ca și acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate”

Toni Greblă, prefectul Bucureștiului anunță că sunt peste o mie de clădiri din București care au un risc seismic destul de mare. În cazul unui cutremur major, zeci de clădiri s-ar face praf.

Prefectul Toni Greblă susține că în București sunt mari probleme

„Capitala stă rău la consolidarea antiseismică a clădirilor”, spune prefectul Toni Greblă. Acesta susține că aproximativ 1000 de clădiri ar trebui reabilitate împotriva cutremurelor.

Toni Greblă
Toni Greblă

Ai mai putea citi: Elevii din România, amenințați de iadul cutremurelor care au devastat Turcia! Jumătate dintre elevii din țara noastră învață în școli cu risc seismic

Multe clădiri din București sunt cu grad de siguranță scăzut sau foarte scăzut. Sunt celebrele cu bulină roșie, dar sunt și alte clădiri care necesită o consolidare, o pregătire mai bună să poată să facă față unui cutremur de o intensitate mai mare. …Pregătirea antiseismică, reabilitarea antiseismică a unor clădiri din București, care nu sunt puține, sunt de ordinul a 1000 de clădiri.

Consolidarea și numărul clădirilor care pot fi afectate depinde de intensitatea unui viitor cutremur. A doua parte e pregătirea postcutremur, iar ISU stau mult mai bine. Am făcut exerciții, există dotare, există un plan aprobat și fiecare entitate care se implică postcutremur știu foarte bine ce au de făcut. Stăm rău, însă, la consolidarea antiseismică a clădirilor”, spune Toni Greblă, potrivit Mediafax.

Toni Greblă susține că este vina autorităților. Acesta susține că an de an există fonduri de la Ministerul Dezvoltării, însă rămân neconsumate, deoarece autoritățile nu au putut realiza proiecte pentru realizare seismică.

„S-a inventat un concept – capacitatea administrativă. Eu l-aș înlocui cu indolență, indolența unor oameni din administrație care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să purceadă la consolidarea antiseismică a clădirilor. În ultimii 15 ani niciun municipiu nu poate să spună că nu a avut bani pentru consolidarea clădirilor.

An de an fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene rămân neconsumate nu suntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidare antiseismică și al le transpune în practică. Ar trebui ca și acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate. Este necesar să consolidăm clădirile vechi ale Bucureștiului”, încheie Greblă.

Ai mai putea citi: Iadul, descris de un turc. Și-a construit afacerea, de la zero, în România, dar acum s-a dus să își caute familia printre dărâmăturile produse de cutremur

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult