- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii din România, amenințați de iadul cutremurelor care au devastat Turcia! Jumătate dintre elevii din țara noastră învață în școli cu risc seismic

07 Feb, 10:44 • Bumbeneci Diana
Elevii din România sunt primii care ar putea avea de suferit în cazul unui cutremur major. Instituțiile de învățământ la care aceștia învață sunt bombă cu ceas!
Elevii din România, amenințați de iadul cutremurelor care au devastat Turcia! Jumătate dintre elevii din țara noastră învață în școli cu risc seismic

România nu a fost, nu este și probabil nici nu va fi pregătită vreodată pentru un cutremur major. Pe lângă zecile de mii de clădiri istorice în care locuiesc sau lucrează sute de mii de români, elevii sunt și ei extrem de expuși. Mulți dintre aceștia studiază în clădiri cu risc seismic ridicat.

Milioane de elevi sunt expuși în fața unui cutremur

Mai exact, aproximativ jumătate dintre elevii din România și 45% dintre clădirile din sectorul de educație sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu, se arată într-un document privind Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic.

Conform documentului menționat, sursa datelor este Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), citat de Edu.

Proiectul Strategiei Naționale de Reducere a riscului seismic este o bază pentru stabilirea și punerea în aplicare a altor programe. Potrivit unei note din anexă, „s-a stabilit o listă de 485 de școli prioritare, clasificate în funcție de aspectele educaționale și sociale, rata de sărăcie și condițiile igienico-sanitare”.

Din datele SIIIR reiese cu ușurință faptul că 7% din elevi sunt expuși unui hazard seismic ridicat, ceea ce înseamnă că este vorba de aproximativ 210.000 de elevi. În acest timp, 11% dintre clădiri sunt cu hazard seismic ridicat.

Școli expuse la cutremur
Școli expuse la cutremur

Atributele folosite pentru estimarea expunerii actuale a clădirilor se referă la numărul de elevi înscriși (anul universitar 2018-2019) și numărul de clădiri cu săli de clasă și laboratoare. Amplasarea clădirilor a permis identificarea nivelului de hazard seismic și raportul dintre infrastructura educațională în urban și rural”, se mai arată în proiect.

Conform datelor disponibile la nivelul anului 2020 în SIIIR, aproximativ trei milioane de elevi sunt înscriși în circa. 18.400 unități de învățământ din România, mai apare în document. Mai mult, „două treimi dintre aceștia învață în unități de învățământ din zonele urbane. Totuși aproape 65% din unitățile de învățământ din România se află în zonele rurale”, menționează sursa citată.

În anexa proiectului este precizat că „SIIIR include parametri suplimentari cu privire la clădirile existente, printre altele, anul construcției, suprafața construită, regimul de înălțime, printre alți parametri asociați cu eficiența energetică, condiții igienico-sanitare. Aceste atribute, împreună cu informațiile de identificare sau informații suplimentare (administrator, clasificarea monumentelor istorice etc.), reprezintă o bază solidă pentru o evaluare inițială a riscului seismic pentru clădirile din sectorul de învățământ”.

Tot în documentul neactualizat din 2022 mai este prevăzut și faptul că 12.750 de clădiri de învățământ, din setul de date SIIIR, au fost identificate și analizate 9.744 unități.

„Riscul acestor clădiri și prioritatea lor de intervenție au fost definite în conformitate cu un cadru de prioritizare care include trei etape. În primul rând, se calculează un scor tehnic pe baza nivelului de hazard seismic, anul de construcție, sistemul structural și numărul de elevi înscriși”.

Tot aici, aceeași notă menționează că unitățile situate în zone cu risc seismic (ag< 0,25g) au fost filtrate împreună cu școlile private, liceele și grădinițele.

„Potrivit listei monumentelor istorice, România are aproximativ 18.000 de monumente istorice, din care peste 75% sunt clădiri cu funcțiuni religioase, de locuire, unități de învățământ, palate, muzee, clădiri guvernamentale, unități sanitare, clădiri industriale și alte tipuri de clădiri publice sau private, se arată în document”; mai anunță Edu.

Clădiri expuse la cutremur
Clădiri expuse la cutremur

Graficul de mai sus arată că 5% dintre monumentele istorice din România sunt reprezentate de școli. Toate aceste instituții sunt expuse la cutremur.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, principalele obiective ale Strategiei naționale de reducere a riscului seismic (SNRRS) sunt:

  • transformarea până în 2050 a fondului construit al României într-un fond construit rezilient la seisme;
  • reducerea riscului seismic la nivel național prin salvarea de vieți, reducerea vătămărilor și protejarea fondului construit, prin investiții prioritizate și eficiente;
  • promovarea bunăstării prin crearea de beneficii conexe prin îmbunătățirea condițiilor de eficiență energetică și sanitare, printre alte aspecte funcționale;
  • creșterea rezilienței prin integrarea considerentelor de risc seismic/multirisc în planificarea teritorială și sectorială și asigurarea unor procese reziliente de recuperare și reconstrucție post-seism;
  • mobilizarea participării și acțiunii incluzive prin creșterea nivelului de conștientizare publică cu privire la managementul riscului seismic și creșterea nivelului de asumare în implementarea măsurilor de reducere a riscului;
  • consolidarea capacității instituționale în domeniul managementului riscului seismic și a calității și numărului de resurse umane implicate în activitățile legate de gestionarea riscului.

Ai mai putea citi: Turcia este lovită de al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Dumitru Dragomir dezvăluie un episod şocant între George Copos şi Gigi Neţoiu: „A scos pistolul la el”
Dumitru Dragomir dezvăluie un episod şocant între George Copos şi Gigi Neţoiu: „A scos pistolul ...
Vești bune pentru români. România mai are o șansă pentru a încasa fondurile din PNRR. Anunțul zilei făcut de Victor Negrescu: ”Vot final în Parlamentul European”
Vești bune pentru români. România mai are o șansă pentru a încasa fondurile din PNRR. Anunțul ...
Peste 3 milioane de hectare de pădure evaluate de Romsilva la zero lei. Curtea de Conturi cere urmarirea penală
Peste 3 milioane de hectare de pădure evaluate de Romsilva la zero lei. Curtea de Conturi cere urmarirea ...
Trump ameninţă că îl poate elimina în orice moment pe liderul Iranului şi cere capitularea necondiţionată a Teheranului: „Nu avem de gând să-l ucidem, cel puţin momentan”
Trump ameninţă că îl poate elimina în orice moment pe liderul Iranului şi cere capitularea necondiţionată ...
Zodiile care au noroc în dragoste începând cu 19 iunie. Cine sunt nativii atinși de săgeata lui Cupidon
Zodiile care au noroc în dragoste începând cu 19 iunie. Cine sunt nativii atinși de săgeata lui ...
Curs valutar 18 iunie 2025. Anunț de ultimă oră de la BNR. Ce se întâmplă cu euro
Curs valutar 18 iunie 2025. Anunț de ultimă oră de la BNR. Ce se întâmplă cu euro
Planul prin care Ion Ţiriac ar putea să aducă în 6 luni metroul în Otopeni
Planul prin care Ion Ţiriac ar putea să aducă în 6 luni metroul în Otopeni
România ar putea intra din nou în programul Visa Waiver. Anunțul de ultimă oră făcut de ministrul de Externe
România ar putea intra din nou în programul Visa Waiver. Anunțul de ultimă oră făcut de ministrul ...
Sindicaliștii de la Cartel Alfa nu acceptă tăierile bugetare și cer consultări reale, nu informări unilaterale. Dascălii sunt supărați pe Nicușor Dan
Sindicaliștii de la Cartel Alfa nu acceptă tăierile bugetare și cer consultări reale, nu informări ...
Ce pensie are Jean Paler după 50 de ani de muncă: ”Este greu să fii pensionar în România”
Ce pensie are Jean Paler după 50 de ani de muncă: ”Este greu să fii pensionar în România”
Starea de sănătate a lui Ion Iliescu s-a agravat. Informații de ultimă oră de la medici
Starea de sănătate a lui Ion Iliescu s-a agravat. Informații de ultimă oră de la medici
Adevărul despre pepenele roșu. Medicii au dezvăluit cum se mănâncă, de fapt, fructul preferat al românilor
Adevărul despre pepenele roșu. Medicii au dezvăluit cum se mănâncă, de fapt, fructul preferat al ...
Avertizare meteo. COD GALBEN de CANICULĂ în România. Este vizat și Bucureștiul
Avertizare meteo. COD GALBEN de CANICULĂ în România. Este vizat și Bucureștiul
Noi taxe pentru români. Economiștii avertizează că acestea lovesc exclusiv în contribuabilii corecți și reduc puterea de cumpărare a populației
Noi taxe pentru români. Economiștii avertizează că acestea lovesc exclusiv în contribuabilii corecți ...
Protest în școli înainte de Evaluarea Națională. Profesorii sunt nemulțumiți de eliminarea sporului de doctorat și de noul prag pentru vouchere de vacanţă
Protest în școli înainte de Evaluarea Națională. Profesorii sunt nemulțumiți de eliminarea sporului ...
Nereguli grave descoperite la Transelectrica. Se dădeau prime și bani în plus la salariu fără să se respecte contractul colectiv de muncă
Nereguli grave descoperite la Transelectrica. Se dădeau prime și bani în plus la salariu fără să ...
Cine sunt bugetarii care rămân fără indemnizațiile uriașe: ”Într-o lună, cu acești bani s-ar putea cumpăra lejer o garsonieră”
Cine sunt bugetarii care rămân fără indemnizațiile uriașe: ”Într-o lună, cu acești bani s-ar ...
A apărut un nou tip de fraudă în România. Metoda lovește în românii cinstiți
A apărut un nou tip de fraudă în România. Metoda lovește în românii cinstiți