- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Iadul, descris de un turc. Și-a construit afacerea, de la zero, în România, dar acum s-a dus să își caute familia printre dărâmăturile produse de cutremur

07 Feb, 11:39 • Bumbeneci Diana
Un cetățean turc cu afaceri în România trece printr-un adevărat calvar din cauza cutremurelor ce au avut loc în Turcia. Bărbatul trebuie să își caute familia printre dărâmături.
Iadul, descris de un turc. Și-a construit afacerea, de la zero, în România, dar acum s-a dus să își caute familia printre dărâmăturile produse de cutremur

Cutremurele care au avut loc în Turcia au distrus viețile a mii de oameni, iar  impactul este cu adevărat unul devastator. Mulți dintre cei care au supraviețuit sunt nevoiți acum să sape, cu propriile mâini, printre dărâmături, pentru a-și căuta rudele.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, relatează povestea unui om de afaceri turc, care aduce fructe și legume în România. Acesta tocmai se căsătorise, iar după cutremur întreaga familie i-a fost prinsă sub dărâmături. Bărbatul a ieșit în stradă și sapă cu mâinile goale pentru a-și găsi familia.

Drama unui turc, povestită de Octavian Berceanu

cutremur Turcia
cutremur Turcia

„Prietenul meu, vecin, s-a dus sa sape dupa intreaga sa familie. E turc si tocmai s-a casatorit. Se ocupa cu cometul. Aduce legume din Turcia. Si-a construit afacerea de la zero, in Romania. Pana azi avea o viata linistita, o familie infloritoare. Acum este in drum spre familia sa, prinsa in intregime sub daramaturi. Nimic din milioanele de euro sau orice altceva material nu mai conteaza pentru el. Si-a inchis telefonul pentru ca nu mai are cine sa-l sune si s-a dus sa sape cu mainile goale, dupa intreaga sa famililie, frati, sotie, parinti.

Stiu! Pentru noi este imposibila o asemenea tragedie pentru ca traim in Gradina Maicii Domnului unde nu e nevoie de evaluarea starii blocurilor, de spitale modulare, de simulari de prim ajutor post cataclism. Suntem in Paradis, unde nici cainii nu te ating, ar fi zis si Ana acum un an. Si totusi nenorocirile astea se intampla in jurul meu, al tau, in jurul nostru. Oare atat de prosti si orbi si resemnati am devenit. Asteptam dezastrul cu zambetul pe buze?

Ai mai putea citi: Bilanț teribil al cutremurului din Turcia: peste 500 de oameni au murit și alte mii de persoane au fost rănite

Oare la ce „Dumnezeu” cu doctorat trebuie sa ne rugam pentru ca sa avem niste puncte accesibile de prim ajutor post seism. Si daca ele exista, unde Doamne sunt? Exista panotaj publicitar stradal care sa ne spuna ca avem un astfel de punc in parcarea supermarketului, in parc, langa statia de metrou?

Exista autocolante la intrarea in bloc care sa ne spuna ca atunci cand ai sute sau mii de victime ranite usor poti merge intr-un anumit loc din apropiere, in curtea primariei, a unei scoli, a dispensarului, oriunde unde cineva te poate ajuta?

Sa nu ceri autoritatilor sa faca centre de prim ajutor, sa le doteze si sa faca cunoscuta existenta lor, in locatii usor accesibile, e prostie pura. Si e prostia unui popor, nu e pe persoana fizica, deci nu e vorba despre tine. Tu poti sta linistit, iar la un cutremur ai grija sa te resemnezi repede, ca a fost voia Domnului.

In 1977 am avut noroc. Casa de pe Calea Grivitei, acolo unde sunt azi peroanele 7-14, n-a picat toata imediat, dar a fost demolata dupa cutremur fiind improprie pentru locuit. Altii n-au fost asa de norocosi.

Poza e de pe Reuters, azi din Turcia, oricand si de la noi.”, scrie Octavian Berceanu.

Ai mai putea citi: Turcia este lovită de al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult